Rundt 130 av de over 190 evakuerte fra Gaza til Norge har ikke bostedsadresse i Norge

– De norske borgerne uten bosted må få hjelp til å finne bolig og få dekket kostnadene til livsopphold. De har ingen midler her, sier Line Khateeb, leder i Palestinakomiteen.
Foto: Palestinakomiteen
Blant disse er 40 norskpakistanere, og Oslo kommune har enda ikke bosatt disse. Helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H) sier at disse bor på et beredskapshotell hvor de får praktisk og medisinsk bistand.

Klassekampen rapporterer at rundt 130 av de over 190 evakuerte fra Gaza til Norge mangler en bostedsadresse i Norge. Dette ble avdekket av norske myndigheter i Kairo før evakueringen.

Ullensaker kommune hadde ansvaret for mottak da de evakuerte landet på Oslo Lufthavn, og de har innkvartert mange av dem på hotell, siden de ikke kunne sendes direkte til sine respektive kommuner på grunn av manglende bostedsadresse, ifølge Gunnhild Grimstad-Kirkeby, kommunaldirektør i Ullensaker kommune.

– Mange av de evakuerte har ikke et sted å bo og da må vi sørge for overnatting. Hvis vi ikke kan sende dem direkte til kommunen de tilhører, får de transport til et hotell, sier Grimstad-Kirkeby.

Palestinakomiteen krever at myndighetene finner boliger til de evakuerte, og flere kommuner, inkludert Oslo, har tatt imot norskpalestinere uten fast adresse. Noen av dem bor på beredskapshotell og mottar praktisk og medisinsk bistand, mens kommunene jobber med å finne varige boliger til dem.

– De norske borgerne uten bosted må få hjelp til å finne bolig og få dekket kostnadene til livsopphold. De har ingen midler her, sier Line Khateeb, leder i Palestinakomiteen.

Hun påpeker at de evakuerte trenger hjelp til å finne bolig og dekke kostnadene til livsopphold, da mange av dem ikke har midler. Hun uttrykker bekymring for dårlig oppfølging, spesielt for barnefamilier som har opplevd ekstreme situasjoner i Gaza.

– Jeg har bare snakket med enkelte av de voksne som er blitt evakuert. De har sett enorme ødeleggelser. De har sett døde barn, lemlestede barn. Det er helt ekstremt. Først og fremst å se døde og skadde barn. Alle har sett det. Disse barna som har kommet hit til Norge nå, de har jo sett ting som barn aldri burde se, sier hun til Klassekampen.

Utenriksdepartementet dekker heller ikke reisekostnadene for de evakuerte, og det er opprettet en innsamlingsaksjon for å støtte dem. Rødt-politiker, Tobias Drevland Lund, og andre frivillige ønsker at staten skal dekke evakueringen og løpende utgifter for de som mangler bosted.

Helse- og omsorgsdepartementet koordinerer regjeringens kommunikasjon med de evakuerte, og det opplyses at ansvaret for oppfølging og boligsøk i hovedsak ligger hos kommunene, som angivelig er godt forberedt på å håndtere situasjonen. Evakuerte skal få hjelp til å finne aktuell kommune og bli satt i kontakt med den.