Tildeles hederspris for sitt arbeid for flyktninger

Det er en ære for Nataliya Yeremeyeva å få tildelt Annette Thommessens hederspris 2023.
Foto: EWC
Nataliya Yeremeyeva, nestleder i Den ukrainske foreningen i Norge, tildeles Annette Thommessens hederspris 2023 for hennes ekstraordinære engasjement og innsats for ukrainske flyktninger i Norge.

Yeremeyeva har vært en sentral støttespiller og talsperson for ukrainske flyktninger i Norge siden Russlands invasjon av Ukraina 24.februar 2022.

– Gjennom sin utrettelige innsats for ukrainske flyktninger i Norge, har Nataliya Yeremeyeva bidratt til å skape et håp om en større forståelse for flykningers situasjon generelt, sier styreleder i Annette Thommessens minnefond Brynjulf Risnes.

I begrunnelsen for tildelingen fremhever minnefondet hvordan Yeremeyeva som selv er fra Kharkiv i Ukraina jobber aktivt for at ukrainske flyktninger kan vise motstand til krigen i hjemlandet, samtidig som de bygger et nytt liv i Norge.

En stor ære

Yeremeyeva sier til Utrop at det er uten vil en stor ære å få tildelt denne prisen.

Hun ser på Annette Thommessens livshistorie, samfunnsmessig engasjement og fokus på rettighetsspørsmålet som et viktig eksempel på hvordan en innvandringskvinne kan gjøre en forskjell i det norske samfunnet.

– Hennes lærdom og sterk vilje er en inspirasjon for mange av oss i dag. Å være en del av hennes sosial arv er en ære for meg, sier prisvinner Nataliya Yeremeyeva.

Ovenfor Utrop sier prisvinneren at det er en anerkjennelse av det arbeidet både hun og mange andre norske ukrainere har gjort siden 24.februar i fjor.

– Det som begynte som et engasjement for Ukraina som et land i krig og fordrevne fra Ukraina her i Norge kan eventuelt spille en viktig rolle for andre flyktninggrupper og bringe nødvendige endringer og forbedringer i den norske integreringspolitikken, forteller hun.

Utfordrende

Yeremeyeva har også krevende og utfordrende oppgaver med jobben hun gjør.

– De som jobber med informasjon vet hvor vanskelig det er å bekjempe etablerte narrativer. Å åpne Ukraina for nordmenn, ta ukrainske historien og kulturen fra skyggen av den russiske imperialismen, oppgi troverdig informasjon om Russlands krig mot Ukraina er krevende oppgaver, sier hun til Utrop

I tillegg, forteller hun at det å tolke norske kulturelle koder til ukrainere og forklare viktigheten av integrering kan også av og til være ganske utfordrende.

– Det største problemet er at begge må gjøres samtidig, legger hun til.

Annette Thommessen (1932 -1994) stiftet Norsk organisasjon for asylsøkere i 1984, og ledet organisasjonen helt frem til sin bortgang. Hedersprisen skal bidra til økt rettssikkerhet for asylsøkere og flyktninger og forståelse for deres situasjon.