– Frp forsøker å slå politisk mynt på mennesker i en forferdelig situasjon

Departementet ser ikke behov for ytterligere tiltak overfor etatene knyttet til disse spørsmålene, sier justisministeren.
Foto: Ragne B. Lysaker/Senterpartiet
Erlend Wiborg (FrP) har sendt til justis- og beredskapsministeren et skriftelig spørsmål om de evakuerte fra Gaza. Nå svarer Justisministeren.

– Vil statsråden sørge for at de rette instanser, som for eksempel PU, UDI og Barnevernet, nøye gjennomgår de med norsk tilknytting som nå hentes ut av Gaza til Norge, med hensikt å avdekke mulige brudd på skoleplikt, omsorgssvikt, brudd på utlendingsloven, brudd på statsborgerskapsloven og brudd vilkår for opphold i Norge? spurte Erlend Wiborg (FrP) justisministeren.

Nå får han svar.

212 nordmenn er så langt blitt evakuert ut av krigssona i Gaza.

Frp har bedt justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sørge for at de evakuerte blir gransket av politi, barnevern og utlendingsmyndigheter. Hensikten er å “avdekke om de har deltatt i terrorhandlinger, har begått omsorgssvikt, eller har løyet på asylsøknader og åttstatsborgerskap på falsk grunnlag,” skriver Klassekampen. 

Partiet stiller spørsmål ved hvorfor skolepliktige barn befinner seg på Gazastripen utenom skoleferien og påpeker det underlige i at personer med norsk statsborgerskap oppholder seg midlertidig eller permanent i et område de tidligere har flyktet fra.

Opprører AP

Kravene fra Frp blir møtt med sterke reaksjoner i Ap.

– Frp forsøker å slå politisk mynt på mennesker i en forferdelig situasjon. Det viktige nå er at vi som storsamfunn gir de evakuerte trygghet og omsorg, sier Åsmund Aukrust, utenrikspolitisk talsperson i Ap til Klassekampen.

Han har full tiltro til at politi og relevante myndigheter gjør relevante avklaringer opp mot de evakuerte, uten at politikere blander seg. 

Svarer FrP

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier at de alminnelige reglene om innreise og opphold gjelder også for utenlandske statsborgere som har akseptert assistert utreise fra Gaza i regi av norske myndigheter, i tillegg til de spesifikke instruksjonene fra departementet angående innreisetillatelse.

Jeg legger til grunn at UDI og politiet på vanlig måte vil følge opp ev. brudd på utlendingsloven eller på forutsetningene for gitte tillatelser dersom de blir kjent med slike tilfeller, skriver Mehl i svaret til Wiborg.

Hun skriver også at spørsmål om brudd på skoleplikt, omsorgssvikt og brudd på statsborgerskapsloven blir henvist til barne- og familieministeren, kunnskapsministeren og arbeids- og inkluderingsministeren.

Departementet ser ikke behov for ytterligere tiltak overfor etatene knyttet til disse spørsmålene, avslutter hun.