Katolske norsk-tamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren

 
Foto: mashable
Katolske norsktamiler møttes til sorgtunge påskemesser i Norge, få timer etter terrorangrepet på Sri Lanka som krevde 290 liv.

– Jeg vil kondolere til dere alle, og mine bønner går til dere, mine brødre og søstre, sa kapellan Padre Jeyanthan Pachchek under søndagens messe, ifølge Stavanger Aftenblad.

Kapellanen sier at den gledesfylte påsketiden ble fylt med sinne, sjokk og forvirring for katolske tamiler i Stavanger, legger han til.

– Vi har aldri hørt om religiøse sammenstøt for dette. Det pleide å være konflikter knyttet til språk. Dette er ikke bare et sammenstøt mellom religioner, men terror. Det er dypt sjokkerende, sier han til avisen.

Dødelig terror

Minst 290 mennesker ble drept i de koordinerte angrepene 1. påskedag på Sri Lanka. Tre kirker og tre luksushoteller var hovedmålene. Et mindre hotell ble rammet av en mindre eksplosjon senere på dagen, og en person sprengte seg selv da politiet kom for å ransake et hus i hovedstaden. Tre politifolk ble drept i den siste eksplosjonen.

Rundt 500 ble såret. Myndighetene mener den lokale islamistiske ekstremistgruppen National Thowheeth Jama'ath (NTJ) står bak og gransker om de fikk internasjonal hjelp.

I Oslo fylte katolske norsktamiler St. Johannes Apostel og Evangelist-menigheten på Bredtvet i Oslo.

– Vi tror verdenssamfunnet vil stå sammen og finne ut hvem som har gjort dette. Vi må stå sammen og finne en løsning. Det er Jesu oppstandelsesdag, det er en festdag for katolikker, og akkurat denne dagen har noen valgt å utføre et terrorangrep. Vi kommer til å minnes dette hver eneste påskedag framover, sier leder for tamilsk sjelesorg ved menigheten, Anton Amarapala, til Vårt Land.

Alle srilankere

Det er rundt 1.000 katolske norsk-tamiler i Oslo-området. Det er foreløpig ukjent om noen av dem har mistet noen nære, men mange norsktamiler har et forhold til bydelene og kirkene som er rammet av terroren.

– Vi vet ikke om noen har slektninger som er rammet, men mange har bodd i disse områdene, sier Amarapala.

Atputharajah Gnanapragasam, som er kapellan og leder de tamilske gudstjenestene ved menigheten, sier terroren er en tragedie for alle srilankere, enten de er singalesere eller tamiler, uavhengig av trosretning.

– Dette er en veldig trist og grusom begivenhet. Det burde aldri skjedd. Men det kan også styrke troen blant de kristne på Sri Lanka, sier han.

(©NTB)