Gharahkhani:

– Regjeringsplattformen et «diffust kompromiss» på asylfeltet

Aps innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani utfordrer regjeringen på asylpolitikken.
Foto: Arbeiderpartiet
Aps innvandringspolitiske talsperson mener det er store forskjeller mellom Ap og regjeringen i asylpolitikken.

– Vi har lagt frem en historisk omlegging av asyl- og flyktningpolitikken. Regjeringen mangler konkrete løsninger, sier Aps innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani til VG.

Han kaller regjeringsplattformen et «diffust kompromiss» på asylfeltet, og utfordrer innvandringsminister Jøran Kallmyr på det han mener er de sentrale forskjellene mellom Aps nylig vedtatte migrasjonsplattform, og regjeringens politikk.

– Det er vesensforskjeller mellom det vi foreslår, og regjeringens politikk. Vi har kommet til erkjennelsen at skal vi faktisk klare å stille opp for flere flyktninger må vi tenke nytt, og stramme inn på asyl for å stille mer opp i mottakerland og for kvoteflyktninger.

– Urealistisk

Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) mener Aps idé om at de skal få ned asyl ved grensen, og heller ta imot flere kvoteflyktninger er «helt urealistisk».

Innvandringsminister Jøran Kallmyr kaller Aps planer for helt urealistiske.
Foto : Justis- og beredskapsdepartementet

– De tror fortsatt at det går an å styre antall asylsøkere til Norge. Det er juridisk umulig. Derfor er regjeringens politikk bedre: Vi vil se an antallet kvoteflyktninger etter hvor mange som har søkt asyl eller som skal relokaliseres gjennom EU. Vi har sagt at vi vil ta imot 3000, men kommer det veldig mange asylsøkere, vil antallet kvoteflyktninger gå ned, sier han, og påpeker at regjeringen i dag allerede spør kommunene hvor mange de kan ta imot, sier Kallmyr til VG.