Netthets på Høyres Facebook-side etter ramadan-hilsen

 
Foto: flickr.com
Hetsende meldinger hagler inn på Høyres Facebook-side etter partiet ønsket norske muslimer lykke til med fastemåneden ramadan.
0Shares

I dag starter Ramadan – og vi ønsker alle norske muslimer lykke til

Slik postet Høyre på sin Facebook-konto mandag denne uken. Dagen etter starten på muslimenes hellige fastemåned.

Slik ønsket Høyre muslimer i Norge lykke til med starten på fastemåneden ramadan.
Foto : Skjermdump/Facebook

Over 2000 kommentarer ligger i tråden. Likevel tok det ikke lang tid før de negative kommentarene rant inn. 

Forberedt

Sjef for digitale medier i Høyre, Christian Lalland, sier til Utrop at de var på fohånd forberedt på eventuelle negative reaksjoner.

– Vi forventet stygge kommentarer men det kom inn mer enn det vi var forberedt på. Så det utviklet seg til en heftig kommentarfelt, hvor vi måtte jobbe mye med å svare, moderere og fjerne innlegg. Som politisk parti kan vi ikke la sjikane og personangrep bli stående.

Lagt inn kjøreregler

Lalland sier Høyre har klare kjøreregler for hvordan debatten skal foregå på sosiale medier.

– Kommentarer med saklig innhold blir løftet frem, mens brukere som kommer med usakligheter og personangrep får i første omgang en advarsel. Hvis brukeren ikke skjerper seg og fortsetter på samme vis blir blokkeren slettet og blokkert.

– Er dette gode nok rutiner til å sikre en debatt uten hets?

– Vi ønsker at så mange som mulig er med, deltar og debatterer på vår Facebook-konto. Vær gjerne helt uenig, men vær saklig, fremhever han.

Oppfordrer til mer raushet

Saida Begum, ordførerkandidat for Høyre i Oslo, er selv norsk-pakistansk og muslim. Hun mener kommentarene er sårende.

Oslo Høyres ordførerkandidat, Saida Begum, ble såret etter å ha lest netthetsen. Hun oppfordrer til mer raushet.
Foto : Universitas

– Vi må bli rausere med hverandre. Det at vi i Høyre ønsker lykke til med ramadan, burde ikke få fram denne typen reaksjoner. Jeg skulle ønske at vi i 2019 hadde kommet lenger enn det, sier hun til Dagbladet.

Yasir Ahmed, informasjonsansvarlig i Islamsk Råd Norge, er overrasket og bekymret. Han mener problemet er spesielt stort i Norge:

– Folkevalgte i land vi vanligvis sammenlikner oss med, som Canada, England, Australia, ønsker også muslimer god ramadan. Men der har man ikke sett at det har vært så mye hets mot statsministeren eller et parti. Vi ser at det kommer spesielt krasse kommentarer i Norge. Vi er bekymret for hvorfor det er sånn, utaler Ahmed til Dagbladet.

Utvalgte kommentarer fra Høyres Facebook-side:

«Landssviker partiet nr 1»

«Å gratulere tilhengere av den Totalitære Krigs Ideologien Islam, som ønsker å utrydde alle oss i den Siviliserte Vest-verden»

«Alle gode nordmenn forakter islam og spotter islam og ønsker å bidra mest mulig til å få denne kvalme ukulturen bort fra vårt nasjonale territorium!»

«Jeg trenger boksehansker» (kommentaren fikk 14 likes før Høyre rakk å slette)