Ghanizadeh harslerer med Vy

Jonas Ali Ghanizadeh fortsetter å more seg selv og andre med VyTravel som harsellerer over Vy. – Folk synes det er artig, og da er det givende, sier han
Foto: Torgrim Halvari
– Jeg ble ganske nervøs da advokaten bad meg legge ned VyTravel, sier Jonas Ali Ghanizadeh. Han er mannen bak Twitter-kontoen som harslerer med Vy.
0Shares
Latest posts by Eva Holte (see all)

Det var da mediestormen stod på som verst omkring navnebyttet fra NSB til Vy at Ghanizadeh startet Twitterkontoen VyTravel.  

Ville ha det litt gøy en kveld

– Jeg kjedet meg litt en kveld jeg var på jobbreise og fulgte med på diskusjonen på sosiale medier og på tv. Jeg syntes at de som skulle forklare navnebyttet gjorde det på en ofte nedlatende måte, som om vi som ikke var enige var litt dumme. Jeg fikk lyst til å gjøre narr av det på Twitter, ha det litt gøy en kveld. Men jeg hadde ingen anelse om at det skulle bli så stort, sier Ghanizadeh til Utrop.

For stort har det blitt – tullekontoen VyTravel har i dag 18 400 følgere, over ti ganger så mange som Vygruppens 1700. Publikum har tydeligvis sans for harsellaset med konsulentenes og kommunikatørenes “nedlatende forklaringer i et så ullent språk at det blir helt meningsløst”.

Jeg fikk lyst til å gjøre narr av det på Twitter, ha det litt gøy en kveld.

– Hvilke meldinger liker du best selv?

– Tja, hva skal man velge? Jeg skriver litt på innfall og planlegger lite. Men mine favoritter er kanskje disse tre:

“Vår kjernevirksomhet er ledelse, derfor vil vi måtte redusere ruteproduksjonen noe fremover for å finansiere utviklingsprogram for toppledergruppen”.

“Vy søker direktør for regional samhandling i Nord-Norge, primært Troms og Finnmark. Du skal bidra til å styrke og videreutvikle Vy sitt arbeid med utviking av et markedsorientert fravær av togtilbud i regionen. Stillingen har kontorsted i Oslo og vil ikke ha reisevirksomhet.”

Eller hva med denne? “NSB, unnskyld Vy mener Vy, måler ikke suksess i antall følgere, men i antall ledere.”

– Vy syntes ikke dette var like morsomt som følgerne dine?

– De sa de var redde for at folk skulle forveksle min konto med deres. Men med all oppmerksomheten rundt navnebyttet så skal du vel ha bodd under en stein for ikke å ha fått med deg at min konto er tull. Dessuten skal det litt til å forveksle fordi alt jeg skriver er bare vås. Om noen seriøse bedrifter skriver det samme som meg, så er det dem det er noe galt med. Og det er jo tilfellet, for mye av det jeg skriver er jo hentet fra andre bedrifter. Men jeg skal ikke si hvilke!

– Hvordan reagerte du på oppfordringen fra advokaten om å stenge kontoen?

– Jeg ble ganske nervøs, uansett om man har rett eller ikke er det dyrt å leie advokater. Derfor vurderte jeg først å legge ned kontoen. Men jeg fikk mange gode råd på Twitter, og mange tilbød sin hjelp. Jeg samlet inn nesten 14.000 kroner til advokatutgifter, folk er utrolig snille! Det ble heldigvis ingen rettssak så jeg har donert beløpet til Barnekreftforeningen.

Ghanizadeh understreker at advokaten aldri sa at selskapet skulle saksøke ham eller gå etter ham juridisk.

– Men jeg oppfattet det som en implisitt trussel når han ringte og ba meg stoppe, sier han.

Fortsetter VyTravel – angrer bare én ting

Ghanizadeh er født og oppvokst på Hønefoss. Han har bodd i Trondheim, Nepal og Australia før han endte opp i Vadsø med samboeren. Nå jobber han som prosjektleder for Sykehusinnkjøp.

– Det er en utrolig spennende jobb med masse ansvar og utfordringer i en veldig trivelig by på kysten av Finnmark. Jeg angrer ikke et sekund på at jeg flyttet hit opp, sier han.

Ghanizadeh har iransk far og norsk mor: – Dermed har jeg en stor familie i Norge, Iran og mange andre land, slik jo mange iranere har. Jeg har aldri lært meg farsi, dét angrer jeg på.

Men at han startet VyTravel angrer han ikke.

– Folk synes visst at det våset jeg skriver er artig – og da er det givende å gjøre det. Det kommer nye ting hver eneste dag som inspirerer. Jeg har masse å ta av! sier Jonas.