Laget Instagram-konto mot jødehat

Gjennom en halvanonym Instagram-konto forsøker den 19-årige svenske jøden Salomea å sette søkelys på et økende problem med jødehat
Foto: Skjermdump/Instagram
– Hvis jeg vil leve et åpent jødisk liv, ser jeg ingen fremtid i Malmø, sier 19-årige Salomea.

For noen uker siden laget Salomea, som er svensk og jødisk, Instagram-kontoen Förbjuden, hvor unge jøder i Malmö i Sverige forteller om deres opplevelser knyttet til hat og antisemitisme.

I kontoen deler hun og andre sine opplevelser av blant annet hatkommentarer på nett og grove voldsepisoder:

Folk skrev at de skulle gasse min familie, at de skulle komme hjem til oss og ta livet av oss. At de skulle ønske at familien aldri hadde overlevd (jødeutryddelsene under andre verdenskrig), forteller en av de anonyme bidragsyterne.

Kontoen drives av Salomea selv, men sponses av organisasjonen Malmö mot diskriminering. Med Förbjuden ønsker hun å vise hvor utsatt jøder kan være i Sverige i dag.

– Frykten min ble bekreftet for tre år siden da søsteren min ble mishandlet fordi hun er lever som åpen jøde. Hun var tolv år gammel på det tidspunktet, sier hun til Expressen.

Vurderer å flytte

Ifølge en nylig undersøkelse fra EUs byrå for grunnleggende rettigheter (FRA), har 35 prosent av svenske jøder vurdert å flytte til utlandet. Undersøkelsen viser også at ni av ti jøder i Sverige tror at antisemittismen er blitt verre.

Salomea mener at konflikten mellom Israel og Palestina er roten til det voksende jødehatet i Sverige. Selv har hun tenkt tanken om å flytte til Israel.

– Hvis jeg vil leve et åpent jødisk liv, ser jeg ingen fremtid i Malmø. Jeg løfter problemet som en siste utvei for å prøve å forbedre situasjonen, sier hun til Expressen.