Sametingspresident åpnet klimautstilling – norskpakistansk klimaaktivist får viktig rolle

Norsk-pakistanske Annam Chaudry ble historisk etter å ha åpnet klimautstilling på Teknisk museum.
Foto: Privat
Annam Chaudry åpnet i januar Oslo-utstillingen «Energi i klimakrisens tid», sammen med samepresident Silje Karine Muotka.

Utstillingen utforsker blant annet hvordan Pakistan, som er et av verdens mest sårbare land for klimaendringer, kan møte sine energibehov på en bærekraftig måte, ifølge en pressemelding.

Annam Chaudhry, norsk-pakistansk klimaaktivist og spesialist i arktiske studier, har en sentral stemme i utstillingen. Chaudhry er en internasjonalt kjent aktivist som har kjempet for klimarettferdighet i en årrekke. Hun er også en sterk forkjemper for urfolksrettigheter, og mener at klimakrisen rammer de fattigste og mest sårbare hardest.

Slik så det ut da samteingspresident Silje Karine Muotka åpnet utstillingen.
Foto : Shahid Jamil
Klimaaktivist Annam Chaudry under åpningen.
Foto : Shahid Jamil

Vil bli historisk

For første gang i norsk historie er en norsk-pakistaner med i en energiutstilling med fokus på klimarettferdighet og klimaendringer.

Chaudhrys bidrag til utstillingen er en videobeskjed og hennes egne inntrykk fra flommen i Pakistan, hvor hun påpeker viktigheten om klimarettferdighet og klimaendringer i Pakistan.

Hun understreker og opplyser om blant annet hvordan klimakrisen rammer landets fattige, hvordan Pakistan kan møte sine energibehov på en bærekraftig måte, og viktigheten av å involvere urfolk i klimaarbeidet.

– Jeg er veldig glad for å få muligheten tim å tale om klimarettferdighet som er en del av denne utstillingen,” sier Chaudhry i en pressemelding.

– Jeg tror det er viktig å sette fokus på klimarettferdighet og hvordan klimakrisen rammer de fattigste og mest sårbare hardest. Jeg håper at min stemme kan bidra til å inspirere folk til å ta til handling for å møte klimakrisen.

Refleksjon og engasjement

Under utstillingen utfordrer muséet besøkende til å reflektere over hvordan energispørsmål former samfunnet nå og i fremtiden. Valget av energiformer har konsekvenser for klima, natur, dagligliv og samfunnsutvikling, og hele klodens fremtid.

Til sammenlikning bar første permanente utstillingen på Kjelsås i 1986 navnet Energi.

– Vi har aldri før satt klimakrisen som premiss for en energiutstilling. Gjennom interaktive installasjoner og engasjerende aktiviteter utforsker vi kontrastene mellom fossile og fornybare energikilder og hvordan valget av vår energimiks vil prege samfunnet. Vi inviterer også til debatter i utstillingen for å få fram kompleksiteten og alvoret i de valgene vi nå står ovenfor, sier museumsdirektør Frode Meinich.