Britisk antirasist og kulturforsker mottok Holbergprisen

Paul Gilroy: Juryen beskriver den britiske kulturforskeren som en uredd antirasist som har hatt stor betydning for en rekke fagfelt.
Foto: Vron Ware
Under en høytidelig seremoni i Universitetsaulaen i Bergen onsdag ble den britiske kulturforskeren Paul Gilroy overrakt Holbergprisen av kronprins Haakon.
0Shares

– Jeg vil gjerne uttrykke min dype takknemlighet, både overfor Holbergkomitéen og overfor det norske folk for denne enormt sjenerøse og svært overraskende tildelingen, sa Gilroy, som beskrives som en uredd antirasist.

I sin takketale benyttet han anledningen til å fortelle om hvordan han som skoleelev opplevde fremmedgjørende og belastende hverdagsrasisme, og han understreket at kritiske studier er nødvendige i kampen mot rasisme, nasjonalisme og ulikhet.

Gilroy har gitt ut en rekke bøker og er kanskje spesielt kjent for «The Black Atlantic: Modernity and Double Consciousness» fra 1993 og «There Ain’t no Black in the Union Jack» fra 1987.

Fikk 6 millioner kroner

Juryen beskriver den britiske kulturforskeren som en uredd antirasist som har hatt stor betydning for en rekke fagfelt, inkludert kulturstudier, kritiske rasestudier, sosiologi, historie, antropologi og afroamerikanske studier.

Kulturforskeren har lenge studert Storbritannias imperialistiske arv og hvordan dette påvirker dagens samfunn.

Forskningsprisen verdt 6 millioner kroner tildeles for fremragende forskning innen fagfeltene humaniora, juss, samfunnsvitenskap og teologi.