Trossamfunn viktig i forebygging av ekstremisme

Kari Mangrud Alvsvåg, biskop i Borg, har vært medlem av Ekstremismekommisjonen.
Foto: kirken.no
Ekstremismekommisjonen anbefaler tiltak for å forebygge radikalisering og ekstremisme. – Tros- og livssynssamfunn har en byggende funksjon ved å skape fellesskap og mening, sier biskopen i Borg.

– Konsekvensene av voldelige angrep er enorme, og skader så mange mennesker for så lang tid. Det kjennes særlig vesentlig å få fram gode anbefalinger for hvordan dette kan unngås, sier biskop i Borg, Kari Mangrud Alvsvåg som har vært medlem i Ekstremismekommisjonen.

– Gjennom kommisjonens rapport, blir det tydelig at tros- og livssynssamfunn har en byggende funksjon ved å være med å skape fellesskap og mening for landets borgere.

Kommisjonen ble oppnevnt av regjeringen i 2022 for å fremme anbefalinger som kan forbedre landets evne til å forebygge radikalisering og fremvekst av ekstremisme, og leverte sin rapport til regjeringen 1. mars.

Løfter frem sivilsamfunnet

Kommisjonen foreslår blant annet bedre organisering og mer forpliktende samarbeid mellom ulike aktører, kunnskaps- og kompetanseløft i det forebyggende arbeidet og bedre ivaretakelse av og medvirkningsmuligheter for trusselutsatte grupper. I tillegg peker de på behovet for styrket oppslutning om demokrati og menneskerettigheter.

– Våre anbefalinger løfter fram sivilsamfunnet, inkludert tros- og livssynssamfunn, som vesentlige samarbeidsaktører, som i større grad må involveres i det forebyggende arbeidet mot radikalisering og ekstremisme, sier Alvsvåg.

Ser tros- og livssynssamfunn som viktige

Kommisjonen etterspør det lenge lovede kurset for ledere i trossamfunn i regjeringens handlingsplan mot radikalisering og ekstremisme.

Biskopen forteller at kommisjonen understreker tros- og livssynsamfunn er viktige fordi de gir fellesskap og mening.

– Vi er også forventet å bidra med kunnskap og kompetanse om sunn religion og religiøs praksis når det er religiøs ideologi som blir ekstrem og farlig.