Norske muslimer vil ha kontrollinstans for halalkjøtt

Ikke tillat i jobbkantinene i det britiske parlamentet: halalslaktet kjøtt.
Foto: Sandy Austin
Tilgangen på sertifisert halal-kjøtt har vært begrenset siden Nortura kuttet båndene til Islamsk Råd Norge. Nå mener norske muslimer det er behov for en fungerende sertifiseringsordning for halal-kjøtt.

Kjøttet som Islamsk Råd Norge sertifiserte hos kjøttsamvirket Nortura, ble solgt under varemerket Alfathi.

I 2017 ble det kjent at Nortura ikke ville fornye avtalen de hadde med den muslimske paraplyorganisasjonen Islamsk Råd Norge. Avtalen gikk ut på at rådet foretok halal-sertifisering, og mottok én krone per kilo kjøtt de sertifiserte. 

Etter mye turbulens knyttet til Islamsk Råd Norge gikk avtalen ut i fjor, og dermed er det ikke lenger noen som foretar halal-sertifisering i Norge.

– IRN best egnet

Shoaib Sultan, MDG-politiker, sier til Vårt Land det er behov for en kontrollinstans som foretar halal-sertifisering i Norge, og at Islamsk Råd Norge er best egnet til å være denne instansen. 

– Jeg tror ikke folk flest bryr seg så mye om godkjenningen skjer via IRN, eller om man lager en helt nøytral instans. Folk vil egentlig bare være trygge på at de kjøper halal når de ønsker det, det er det viktigste, sier han til Vårt Land.

Savner sertifisert halal-kjøtt

Informasjonsansvarlig for Islamsk Råd Norge (IRN), Yasir Ahmed, forteller at de stadig mottar henvendelser fra norske muslimer som spør hvor de kan få kjøpt sertifisert halal-kjøtt.

– De savner et eget sertifisert halalprodukt. Vi ser på hvordan vi kan imøtekomme den etterspørselen, og vi jobber med det. Men det tar litt tid, sier han til Vårt Land.

Nortura skriver i en e-post til avisen at selskapet Noridane, som er heleid av NoriDane Foods AS, har overtatt ansvaret for halal produkter og varemerket Alfathi.

De opplyser også at de ikke er kjent med andre aktører som foretar halal-sertifisering i Norge.

Tidligere i Utrop: Slutt på halal-godkjenning i Norge