Frp-politiker vil skjerpe loven overfor foreldre som etterlater barn i utlandet

Utfordrer: Silje Hjemdal, familiepolitisk talsperson (FrP), krever at OMOD kommer på banen i håndhilsesaken.

Hjemdal er oppgitt over at det hver sommer er barn som etterlates i utlandet av foreldrene sine. Hun mener det er for lett å slippe unna og vil endre loven, skriver Vårt Land.

– Når du forlater barn i et høyrisikoland alene, uten at barnet er myndig eller kan komme seg hjem igjen, da er det ikke godt nok å si at «jeg visste ikke hva som kunne skje». Det er omsorgssvikt å etterlate et barn på en slik måte, sier stortingsrepresentanten, som sitter i familie- og kulturkomiteen.

– Jeg mener det bør være straffbart å etterlate barn i land som UD fraråder å reise til, sier Hjemdal. Hun vil i større grad stille foreldrene til ansvar, selv når de hevder at de ikke visste hva som kunne skje med barna.

Tore Storehaug i KrF mener det er viktigere å forhindre at barn blir etterlatt mot sin vilje, enn det er å stramme inn lovverket.

– Det viktigste er å hindre at unger blir sendt til koranskoler i utgangspunktet, og at arbeidet intensiveres for at det ikke skjer, sier han.

Storehaug mener at saker der barn etterlates på koranskoler i Somalia, rammes av flere eksisterende paragrafer. Han er likevel åpen for å diskutere om de må korrigeres eller skjerpes.

(©NTB)