– Vi må styrke innsatsen for at flere integreres i det norske samfunnet

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna mener at nøkkelen til god integrering er å få flere innvandrere i jobb.
Foto: Claudio Castello
Fredag ble integreringsmeldingen lagt frem for Stortinget. Arbeidsministeren mener for få innvandrere er i jobb, og at for mange minoriteter lever ufrie liv.

Formålet er at flere innvandrere skal få en stabil tilknytning til arbeidslivet, og at flere skal delta i store og små fellesskap.

– Personer som kommer til Norge, skal møte et samfunn som stiller krav og stiller opp. Integreringen går i hovedsak bra, og vi skal fortsatt ha kontroll på innvandring og integrering. Samtidig har vi noen utfordringer. For få innvandrere er i jobb. For mange minoriteter lever ufrie liv. Vi må styrke innsatsen for at flere blir integrert i det norske samfunnet. Denne meldingen bidrar til det, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).

Satser på tidlig innsats

Det er forskjeller mellom innvandrere og den øvrige befolkningen. Bare 69 prosent av innvandrere er sysselsatt. Det er 11 prosent lavere enn øvrig befolkning. Samtidig mangler vi arbeidskraft, heter det i en pressemelding fra regjeringen.

– Integreringspolitikken skal få folk ut i jobb eller utdanning, sikre velferd og forebygge kriminalitet. Vi satser på tidlig innsats hjemme hos folk, på skolen og gjennom fritidsaktiviteter. Nå peker vi retning for en integreringspolitikk som stiller krav og stiller opp. Senere i vår legger jeg fram en melding om arbeidsmarkedet, og der vil det kommer ytterligere tiltak. Disse må sees i sammenheng, sier Brenna.

Blir for svakt

Nestleder i SV, Marian Hussein, mener vi trenger en sterkere integreringsmelding.

SVs nestleder Marian Hussein vil ha en sterkere integreringsmelding.
Foto : SV

– Tonje Brenna sier at fattigdommen har skiftet farge. Det kan godt være, men da trenger vi en sterkere integreringsmelding enn dette, med større fokus på fattigdomsbekjempelse enn det regjeringa nå har levert. Denne meldinga viser til mange andre meldinger som skal komme og løse problemene med integrering. Det blir for svakt, sier Hussain.

Regjeringen kommer med flere tiltak i integreringsmeldingen. Noen av tiltakene er blant annet å legge større vekt på arbeid og utdanning i bosettingen, samt å stille krav om mer praksis og opplæring på arbeidsplasser i introduksjonsprogrammet.

(©NTB)