Norske jøder voktet terrortruet Oslo-moské

En gruppe med norske jøder sto utenfor ICC-moskéen på Grønland, i solidaritet med muslimske trossamfunn etter terrortrusselen på lørdag.
Foto: Muslimsk Dialognettverk
Mia Habib (43) var en av initiativtakerne bak en gruppe jøder som sto utenfor ICC-moskéen på Grønland, i solidaritet med muslimske trossamfunn.

Lørdag formiddag 6. april ble PST varslet om en trussel rettet mot Norge, og da spesifikke moskeer i Oslo.

– Når denne typen trusler kommer mot en annen minoritet mener vi at det er viktig å stå i solidaritet med det muslimske samfunnet i Oslo, sier Mia Habib til Avisa Oslo.

Habib mener at alle må få være trygge når de utøver sin religion og kultur, uavhengig av hvor i verden de er.

Habib er flerkulturell kunstner, med blandet bakgrunn. Hennes mor er fra Haugesund, mens hennes far, en lybisk jøde, flyttet til Israel, hvor han i voksen alder møtte Mias mor. Senere flyttet paret til Houston i USA, hvor Mia ble født. Utrop intervjuet henne i forbindelse med at hun ble kåret til Dansens dager-ambassadør i 2020.

– Viser mangfoldet i den jødiske minoriteten

Solidaritetsmarkeringen mandag var et samarbeid mellom gruppen av uavehngige jøder og ICC-moskeen.

Arshad Jamil, nestleder i Muslimsk Dialognettverk, sier til Avisa Oslo at markeringen utelukkende var et initiativ fra den uavhengige jødiske gruppen.

– De lurte på om de kunne stå utenfor moskeen og være vakter for at en skal føle seg trygg i moskeen. Jeg synes dette er helt fantastisk, og det er viktig å forstå at det finnes et mangfold blant den lille jødiske minoriteten også, sier Jamil.

– Ikke sett minoriteter opp mot hverandre

Krigen i Gaza mellom Israel og Hamas, som har foregått siden 07. oktober i fjor, har skapt sterk splittelse mellom enkelte deler av de jødiske og muslimske miljøene i Norge.
Et særdeles skarpt ordskifte i lys av krigen har også bidratt til økt jøde- og muslimhat. Solidaritetsaksjonen får dermed ekstra stor betydning.

Talsperson for ICC-moskeen, Ayusha Umme Awan, sier til Avisa Oslo seg rørt over støtten de har fått etter truslene, både fra den jødiske gruppen og andre.

– Den jødiske minoriteten er ikke stor, og det er ikke lett å bryte ut av fellesskapet sitt, det anerkjenner vi. De som er her er veldig modige, sier hun og legger til:

– Vi er minoriteter, og vi skal ikke settes opp mot hverandre.

Følger opp truslene utenfor Norge

Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) var det en mindreårig gutt i et europeisk land, og uten noen tilknytning til Norge, som fremsatte truslene, ifølge Nettavisen.

– Personen bak truslene som ble fremsatt på chattekanalen Discord mot flere moskeer i helgen er identifisert til å være en mindreårig gutt med høyreekstreme sympatier fra et europeisk land, kunne PST melde mandag ettermiddag.

– Han har ingen knytninger til Norge. I dette tilfellet peker alt mot at det dreier seg om et ønske om å skape frykt, og at det ikke foreligger verken evne eller vilje til å utføre voldelige handlinger her i Norge. Personen blir fulgt opp av lokale myndigheter i landet han er hjemmehørende i, heter det videre.