- Nettstedet Document politianmeldt av lokalpolitiker - 13.09.2024
- Mahad Mahamud får ny sjanse til statsborgerskap - 13.09.2024
- Barents Pride i solidaritet med skeive russere - 13.09.2024
Tusenvis av venezuelanere har demonstrert over hele landet mot president Nicolas Maduro og mot myndighetenes påstand om at Maduro vant presidentvalget i landet 28. juli.
Landets valgmyndighet, som kritikerne mener favoriserte Maduros sittende sosialistiske regjering, sa mandag at presidenten hadde fått 51 prosent av stemmene, mot 46 prosent for opposisjonskandidaten Edmundo Gonzalez, ifølge VG.
Opposisjonskoalisjonen sa noen timer senere at de hadde samlet inn resultater fra 80 prosent av landets 30.000 stemmemaskiner, og at disse viste at González hadde vunnet med klar margin.
Flere tusener pågrepne
Venezuelas president Nicolas Maduro sier at over 2000 personer er pågrepet i forbindelse med demonstrasjoner knyttet til det omstridte presidentvalget.
Ifølge NTB lover han at de pågrepne skal få «maksimal straff».
– Nå blir det ingen tilgivelser, sa Maduro i en tale til sine tilhengere.
UD krever gjennomsiktighet
I en uttalelse gir også utenriksminister Espen Barth-Eide bekymring over valgprosessen.
– Internasjonale valgobservatører har reist berettiget tvil om hvorvidt valget har vært gjennomført i tråd med internasjonale standarder (…) Norge krever at venezuelanske myndigheter fremviser alle tall som ligger til grunn for valgresultatet de har offentliggjort, slik at de kan uavhengig verifiseres. Bare på den måten kan vi få endelig klarhet i hvem som vant valget.
Venezuelanere i Norge med protester
Også her i Norge har det vært fredelig protester fra eksil-venezuelanere, som sier seg bekymret over valgfusk.
Sjefredaktør i Radio Latin-Amerika, Hans Dahle, har vært på markeringene.
– Regimet har enda ikke offentligjort dokumentasjonen som viser at de skulle ha vunnet valget, tross krav fra de internasjonale samfunnet, blant disse er Brasil. Colombia og Mexico. Maduro-regimet svarer med å kaste ut ambassadepersonell fra alle land som sier ifra mot valgfusk. Chiles ambassadør er av de som er utvist fra Venezuela av regimet, sier han til Utrop.
Han er også bekymret på vegne av journalistkolleger i landet som ikke får rapportert om hendelsene etter valget:
– Etter valgfusket har det kommet meldinger at folk som protesterer har blitt fengslet, arrestert, bortført og det er meldt om drap og tortur.
Flere vil emigrere
En video på X/Twitter viser blant annet hvordan en opposisjonspolitiker blir bortført. Grunnlegger av Norwegian Venezuelan Justice Alliance, Sonia Zapata, sier til VG at hun ikke er overrasket over volden fra myndighetenes side.
– Regimet bryter menneskerettigheter og bruker makt for å holde på posisjonen sin, fordi de ikke kan vinne via demokratiet.
Ifølge Zapata har millioner av venezuelere de siste årene forlatt landet, og sier myndighetene nå er presset inn i et hjørne.
Land som Chile, Peru og USA har gitt bekymring for at den ustabile situasjonen i landet i kjølvannet av valget vil føre til en ny bølge av venezuelansk innvandring.
– Situasjonen er allerede dramatisk, og det er antatt at det blir verre. De har ingen vei ut nå, og veien deres ut blir å slå hardt ned på demonstrasjonene.
Avviser valgfusk-anklager
En annen gruppe venezuelanere i Norge er tilhengere av Maduro-regjeringen, og kaller seg Círculos Bolivarianos.
I en uttalelse overfor Radio Latin-Amerika avviser de anklagene om valgfusk, og fordømmer opprøret etter valget.
– Vi gi vår fulle støtte til revolusjonen i Venezuela og president Nicolas Maduro. Vi erklærer vår støtte til legitimiteten, åpenheten og integriteten i den venezuelanske valgprosessen organisert av det nasjonale valgrådet, som resulterte i gjenvalget av president Nicolás Maduro. Vi fordømmer også på det sterkeste det voldelige og fascistiske opprøret til den venezuelanske høyresiden mot de demokratiske institusjonene i Venezuela.