- Eigersund komme nominert til pris for bosetting av flyktninger - 04.10.2024
- Kunstaktivist får Raftoprisen - 04.10.2024
- Gir 77,3 millioner kroner til sentrumssynagoge - 03.10.2024
Helsearbeider Bashir Khawaja (41) var én av dem.
– Respekt for ledelse er innprentet i mange kulturer, inkludert i den jeg kommer fra. Det sitter i ryggmargen, og jeg tror det er én av årsakene til at en del ikke melder seg inn, sier han til Fagbladet.
I dag er Khawaja tillitsvalgt i Fagforbundet. Sammen med kollegaer har han kjempet fram rettigheter for 700 helsearbeidere i hovedstaden.
Flesteparten av de han har hjulpet, har innvandrerbakgrunn. Innvandrerandelen er høy i renhold-, hotell- og serveringsbransjen. Andelen i helsesektoren er også økende.
– Noen tør ikke å organisere seg fordi de er redde for at sjefen blir sur.
Høy medlemskontingent
Fagbladet har snakket med flere utenlandske arbeidere som ikke er medlem i en fagforening. Dårlig råd oppgis som én forklaring.
Indre Zagle (44) kom fra Litauen for 20 år siden for å jobbe som sykepleier. Blant arbeidere fra Øst-Europa er bare 23 prosent medlem, ifølge Fafo-tall.
– Jeg tenker at prisen er veldig høy. Nå betaler jeg 900 kroner i måneden. Det er nesten like mye som jeg betaler for en halv SFO-plass, og for meg er det mye penger, sier Indre, som er småbarnsmor.
Krevende jobb å få folk organisert
En annen grunn er at det er vanskelig å få folk organisert. Rådgiver Moza Mwilima har jobbet mye med organisering av folk med flerkulturell bakgrunn:
– Det er krevende å organisere disse, men sånn er det jo generelt i privat sektor, som bemanningsbransjen er en del av, sier hun til Fagbladet.