Kamp mellom minoritets- og majoritetsfeminister

Arbeidet for kvinners rettigheter var gjennom 1970 og 80-tallet preget av uenighet og konflikt mellom etnisk norske feminister og minoritetsfeminister. Det skriver Kilden, informasjonssenteret for kjønnsforskning, på sin nettside.

Det er en nylig sluttført rapport av forskerne Beatrice Halsaa og Cecilie Thun ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo som tar opp og drøfter denne konfliktlinjen.

Rapporten gransker relasjonen mellom de etnisk norske feministene og minoritetsfeministene, inkludert samisk feminisme.

– 1970-tallet var preget av sterke ideologiske konflikter mellom de norske kvinneorganisasjonene, samtidig som minoritetskvinnene begynte å organisere seg og kom med kraftig kritikk av majoritetsfeministene, sier Halsaa som peker på at minoritetsfeministene ville utvide den norske feministiske dagsorden.

Bedre nå

Særlig to overordnede saker var sentrale: de mente feminister måtte forholde seg til rasisme, og de ville ha støtte i kampen mot regelen som sa at utenlandske kvinner som kom via familiegjenforening måtte være i Norge i tre år for å få selvstendig rett til oppholdstillatelse.

Likevel forklarer Halsa at i dag er det mer forståelse for slike temaer, og situasjonen for flere organisasjonene har endret seg.

– I dag ser vi færre av de medlems- og frivillighetsbaserte organisasjonene. Flere organisasjoner er profesjonaliserte, og ikke demokratisk drevet. Halsaa trekker fram Human Rights Service og MIRA-sentret som eksempler. 

Europeisk samarbeid

Nå håper Halsaa at rapporten blir brukt for å få mer diskusjon og dialog på tvers av skillene mellom minoritets- og majoritetsfeminister.

– Målet er å få en økt forståelse av hva som er felles problemstillinger, og hvor man kan lage strategiske allianser, sier Halsaa. Rapporten som nå er klar inngår i det internasjonale forskningsprosjektet FEMCIT, et samarbeid mellom ti europeiske land for å utforske hvordan kvinneorganisasjoner har bidratt til å endre samfunnet fra 1960-tallet og fram til i dag.