Papirløse afrikanere poserer naken

0Shares

Å være ung muslimsk mann uten lovlig opphold i et europeisk land er ikke lett. Og vise ansikt utad krever mot. Og la seg avbilde naken i en årskalender er nesten utenkelig. Men disse modige  
mennene bestemte seg for å la det stå til og stilte opp i fotograf Adolfo López' solidariske fotoprosjekt. Med kropper som Carl Lewis' kunne de ha gått rett inn i en hvilken som helst reklamekampanje for de store motehusene.

– Jeg så meg lei på de tradisjonelle årskalenderne med fotballspillere og fargerike baller og muskuløse brannmenn med slanger. Hvorfor ikke slå to fluer i en smekk og lage en solidarisk kalender isteden? sier fotograf Adolfo López (28) fra Albacete.

Kalenderen er støttet av enkeltindivider i den frivillige organisasjonen Hjelpegruppen for innvandrere i Albacete – og finansieringen for trykkingen av førsteopplaget ble ordnet av bankdirektør Miguel López Tolosa i Caja Castila La Mancha. 
 
Ingen av modellene har informert familiene i hjemlandet om prosjektet, men en familie har funnet ut. Det er ikke til å stikke under en stol at en tåre eller to har trillet underveis. To av modellene har blitt frosset ut av sine egne. I tiden før lanseringen var ledelsen Hjelpegruppen for innvandrere i Albacete bekymret for hvordan kalenderen ville bli mottatt, og organisasjonen trakk seg fra prosjektet.  
 
Etter at kalenderen ble lagt ut for salg ble førsteopplaget raskt solgt ut og opplag nummer to ble trykket. Prosjektet har blitt mottatt med interesse fra nasjonal og internasjonal presse – og  forståelsen for de papirløses sak har økt i nærmiljøet, til tross for negative reaksjonene fra det afrikanske miljøet.

-Vi må bli sett for å overleve, sier desember-modellen Mady Fofana (32) fra Mali. – Kalenderen har  
gitt oss en unik mulighet til akkurat det. Nå kommer fremmede mennesker bort til meg på gaten og  
sier hei.

 
Foto : Adolfo López Pérez

Foto: Adolfo López Pérez

Inntektene fra salget går til de muslimske jordbruksarbeiderne som lever fra hånd til munn i den spanske provinsbyen Albacete. Det  første opplaget på 1000 eksemplarer ble revet bort i løpet av kort tid etter at spansk og internasjonal presse skrev om prosjektet.

Se bilder fra kalenderen