Historisk dom mot æresdrap

Alle de ni tiltalte ble kjent skyldig i drap eller medvirkning til drap på Ghazala, 18 år, og drapsforsøk på hennes mann.

– Under straffeprosedyren ble drapet på Ghazala Khan betegnet som en ren likvidering. En drapspatrulje, der alle hadde sin rolle, ble ledet med militær presisjon av faren som trakk i trådene som en annen hærfører. Uten den enkelte hadde det ikke lyktes. De tiltalte har handlet som en enhet. Transport er ikke mindre viktig enn tantens møte med Ghazala og Emal. Planleggingen var nøye og omfattende. De ni utøvet hver sin del. Da jobben ikke ble fullført, fortsatte jakten på Emal, skriver Unni Wikan professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo i en kronikk i Aftenposten.

Wikan har fulgt med på den 22 dager lange rettsaken i Danmark.

– Dommen i Danmark er historisk. Det er også straffeutmålingen. Drapsmannen har ikke fått den strengeste straffen. Det fikk hans far som ikke var i nærheten av åstedet der drapet ble begått. Han ble kjent skyldig i å ha avsagt dødsdom over sin datter og hennes mann og for å ha oppfordret til å drepe dem. Faren fikk livsvarig fengsel, drapsmannen fikk 16 år, skriver hun videre.

Les hele kronikken: Historisk dom i Danmark