Norsk student med minoritetsbakgrunn angrepet

0Shares

Norsk-vietnamesiske Tran ble i fjor sommer grovt mishandlet og banket opp av polske nynazister mens han studerte i byen Byalistok, som ligger helt øst i landet nær grensen til Hviterussland.

Episoden skjedde da han skulle se en EM-kamp mellom Polen og Tyskland i en park.

–  En gjeng begynte å rope apelyder mot oss. De fulgte opp med å rope Ku Klux Klan, og før vi rakk å komme oss unna, ble vi angrepet. Jeg brakk beinet, og kom meg ikke unna. Det var seks-sju personer som sto over meg og sparket og slo, mens de ropte Sieg Heil og viste nazihilsen. Jeg kunne ikke gjøre annet enn å beskytte hodet og nakken, forteller Tran til tv2.no.

S
tudentene må selv gjøre research

Tran benyttet seg av en studieagent før han dro til Polen. Etter tre operasjoner er benet fortsatt ikke bra, og nå krever han at både agenter og andre liknende aktører opplyser og advarer norske studenter med minoritetsbakgrunn om land hvor de eventuelt kan møte problemer på grunn av sitt ikke-hvite utseende.

Interesseorganisasjonen for norske studenter i utlandet, ANSA, har som policy å ikke advare norske studenter mot å reise til enkelte land i den gamle østblokken. Leder Anders Fjelland Berntsen kan vise til flere tilbakemeldinger om at studenter i Bialystok har opplevd rasismelignende hendelser, men sier til tv2.no at studentene selv må sette seg inn i forholdene der de skal.

Polens ambassadør i Norge, Wojciech L. Kolanczyk, mener episoden er isolert, og at rasismeproblemet i landet er overdrevet.

–  Jeg tror ikke det er rasisme som er problematisk for dem som bor i Polen. Polen er et vennlig og inkluderende land, sier Kolanczyk til tv2.no.