Genetiske skader etter søskenbarnekteskap

En engelsk undersøkelse gir en antydning om engelske pakistanere har 13 ganger så høy risiko for å få barn med genetiske skader sammenlignet med den allmenne befolkningen.

Folkehelseinstituttet har bebudet at det vil legge fram tall som viser hvor omfattende skadene er på barn som er resultat av søskenbarnekteskap. Men en engelsk undersøkelse kan allerede nå gi en antydning om svaret. Den viser at engelske pakistanere har 13 ganger så høy risiko for å få barn med genetiske skader sammenlignet med den allmenne befolkningen, skriver Klassekampen.

De pakistanske barna utgjør vel tre prosent av fødselskullene, men de står for over 30 prosent av de genetisk betingede sykdommene, skriver avisen videre som henviser til tall presenter av BBC.

Divisjonsdirektør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet er ansvarlig for den norske undersøkelsen som er bebudet før jul. Hun tror at konsekvensene av søskenbarngifte mest sannsynlig er de samme i Norge som i England.

– Selv om forekomsten og graden av inngifte kan tenkes å være ulik i Norge og Storbritannia, er det ingen grunn til å tro at effekten av en gitt grad av inngifte vil være en annen i Norge enn i Birmingham, sier Stoltenberg.

Les hele saken i Klassekampen: Skadelig søskenbarngifte