Tortur på USAs Guantánamo

Det er i januar fire år siden den første fangen ble overført til den amerikanske fangeleiren på Cuba, Guantánamo Bay. Uten lov og dom har om lag 500 menn blitt holdt fanget på Guantánamo.

Mange fanger har til sine advokater fortalt om både fysisk og psykisk tortur og umenneskelig behandling utført av amerikansk personell. Norske medier har beskrevet behandlingen av fanger på Guantánamo som “lett tortur”. Amnesty Internationals rapporter viser noe ganske annet, i følge Amnesty International.

Al Jaziras kameramann Sami al Hajj sitter på Guantánamo uten lov og dom på fjerde året. Han får ikke medisinsk behandling for kneskålen som en amerikansk soldat knuste da han tråkket på benet hans.

Sudanske Sami al Hajj var nervøs for å dra til Afghanistan da tv-stasjonen Al Jazira spurte ham om å dekke konflikten i september 2001. Likevel var det en unik sjanse for en ung kameramann. På vei til Afghanistan, ble han tatt i varetekt av pakistansk politi. De beholdt ham et år før de overlot ham til amerikanske myndigheter i Afghanistan.

I juni 2002 ble Sami al Hajj fløyet til Guantánamo Bay på Cuba hvor han fortsatt er uten lov og dom. Han har ikke sett familien siden han ble fengslet for fire år siden. Sønnen hans er nå fem.

Sami al Hajj forteller at han er blitt utsatt for seksuelle overgrep og trusler om voldtekt i amerikansk varetekt. Han får ikke medisinsk behandling for kneskålen en amerikansk soldat knuste ved å tråkke på benet hans. I likhet med andre fanger hevder han at han er blitt “tvangs-vaksinert” med sykdommer.

– I over tre år har mesteparten av forhørene handlet om å få meg til å si at det er et forhold mellom al Jazira og al-Qaida, sier han til advokaten sin, Clive Stafford-Smith.

Etter så mange år i uvisshet om sin egen skjebne, har flere av mennene uttrykt ønske om å dø, istedenfor å bli værende på Guantánamo på ubestemt tid, kommer det fram under samtaler med fangene.