Stadig flere asiatere ser engelsk fotball

Økende i popularitet hos den asiatiske minoriteten.
skrevet av/foto: Claudio Castello
Latest posts by skrevet av/foto: Claudio Castello (see all)

En spørrerunde foretatt av avisen Eastern Eye viser at stadig flere av asiatisk bakgrunn følger med på fotball, ved siden av cricket som det naturlige førstevalget. Undersøkelsen er historisk ettersom man ikke tidligere har kartlagt fotballvaner på etnisk bakgrunn i såpass klassifisert omfang. 

25% av de som ble spurt sa seg enige i at de opplevde rasistisk trakassering på tribunen, men et soleklart flertall sa fra at dette “ikke ville hindre dem i å gå på kamp igjen”. 60% av denne gruppen sa “at de følte sin klubb gjorde et tilfredstillende eller bedre jobb for å bli kvitt rasistiske holdninger og motarbeide rasistiske episoder”.       75% sa de ville støtte det engelske landslaget og at de ikke ville hatt noe som helst problemer med å anvende det hvitrøde St-Georgskorset på landskamper, tross flaggets sterkt belastede historie, hvor den ofte har vært brukt som symbol av nasjonalister eller høyreradikale.

Tonen var imidlertid mer pessimistisk når det gjaldt fremveksten av kommende stjerner på klubb- og landslagsnivå. For tiden spiller det ikke mer enn fire asiatiske spillere på toppnivå i det engelske divisjonssystemet, og i følge flesteparten “vil det ta opptil 10 år til før en asiat trekker i den engelske landslagstrøyen”. 6% av samtlige spurte sa “dette vil aldri skje noensinne”.

Toppklubbene mest populære
Undersøkelsen viste også at toppklubbene Arsenal, Manchester United og Chelsea tiltrekker seg flest fans fra denne etniske grupperingen, selv i sterkt asiatiskpregede byer som Leicester, Birmingham og Bradford, hvor ingen av disse klubbene kommer fra.

Leon Mann, talsmann for gruppen Kick it Out (tilsvarende “Gi Rasismen Rødt Kort” her i Norge) er ganske fornøyd med resultatene. Han stiller seg svært positivt til at de fleste asiatere som bor i England føler seg godt integrert i fotballmiljøene. Imidlertid så må flere gis spillerom, bokstavelig talt, for at flere asiatere skal vokse fram på klubb- og landslagsnivå.

– Klubbene må satse i større grad når de ser potensielle gode talenter, også i de asiatiske miljøene. Hvis vi klarer å få fram flere spillere fra denne etniske minoriteten, så vil skeptikerne bli færre, la Mann til.

FAKTA:
The Football Association: Englands fotballforbund; grunnlagt i 1863 er verdens eldste fotballforbund. Administrerer de høyeste divisjonskategoriene, samt landslags- og amatørfotballen.

Viv Anderson: Født 29.08.56. Nottinghambacken var første svarte til å spille landslagsfotball for England, da han ble tatt ut i en landskamp i 1978. Anderson fikk med seg bl.a to Europacuptitler for Nottingham og cupmesterskap for både Arsenal og Manchester United senere i karrieren. Er en av tre svarte tatt opp til “English Football Hall of Fame”.

Kick it Out: Grunnlagt i 1993 opprinnelig som “Let´s Kick Racism out of Football”. Kick it Out jobber sammen med fotballmiljøene, utdanningssektoren og lokalsamfunnene med formålet å motarbeide rasismen og støtte positive samfunnstiltak. Har et nært samarbeide med spillernes fagforening PFA, fotballforbundet, Premier League og det internasjonale fotballforbundet FIFA, i tillegg til politiske støttespillere både i regjeringen og i EU. Er ledende i det europeiske anti-rasistiske samarbeidet Football Against Racism Europe (FARE).

Zeshan Rehman: Født 14.10.83, Birmingham. Første av asiatisk bakgrunn som har spilt på det høyeste nivået i engelsk fotball. Har dobbelt statsborgerskap; noe som gjorde at han spilte for England på U18 og U20-nivå, og senere valgte å spille for Pakistan på A-lagsnivå. Var i lengre tid var landslagsaktuell for England, men valgte til slutt sine foreldres opprinnelsesland etter at han “til slutt ble lei av å vente årevis på en landslagsdebut som kanskje aldri ville komme”.