Strammer inn grensene

Saudiarabiske myndigheter har sett seg lei på de siste årenes ulovlige innvandring fra afrikanske land.

Rundt 27 000 såkalte ”nigerianere” oppholder seg ulovlig i det strengt islamske kongedømmet. Veldig mange av jukserne kommer egentlig fra land i Sentral- og Øst-Afrika, melder Xinhua News Service.

Flesteparten av de ulovlige sniker seg inn i landet under pilgrimsferden til de hellige stedene Mekka og Medina, og blir igjen til tross for at deres såkalte ”pilgrimsvisum”, utstedt av saudiarabiske ambassader eller konsulater i hjemlandet, for lengst har gått ut på dato. Ved flyplassene i Riyadh og Jeddah har politiet allerede trappet opp sikkerheten, og den til tider hardhendte behandlingen har fått stadig flere av de vanlige afrikanske pilegrimsreisende til å klage. Verre er det for dem som, i søken etter et bedre liv i det velstående Saudi-Arabia, tar sjansen og blir igjen.

– Når du først blir tatt og arrestert på gaten, ender du opp i lastebil som kjører deg til flyplassen og første fly hjem. Eiendelene dine konfiskeres med en gang, sier en anonym flyktning som har entret landet og blitt utvist to ganger. For de som klarer å klamre seg til et visst håp, er det liten forståelse og mye rasisme og diskriminering man møter i sitt daglige liv. Selv de som holder ”nokså” lovlig til i landet har rapportert tilfeller av polititrakassering, og flere av innvandrernes sønner eller døtre nektes skolegang fordi hele familien oppholder seg som oftest på korttidsvisum.

– Vi som er svarte får ikke engang jobb som renholdere eller tjenestefolk. Folk her vil heller ha bangladeshere, indonesiere eller pakistanere. Veldig mange er i samme situasjon som meg, verken med penger til å reise hjem eller reisedokumenter, hevder 36 år gamle nigerianske Abdullahi Ibrahim, som opprinnelig har fagteknisk utdanning. Han har i de siste 15 årene bodd mer eller mindre ulovlig i Saudi-Arabia, i håp om å skaffe seg litt egenkapital før han reiser hjem igjen til delstaten Kano.