Ville ikke la seg vigsle av svart sorenskriver

Nylig har en ganske utrolig rasismesak kommet ut i lyset i Belgia. Wouter van Bellingen ble høsten 2005 historisk da han som første svarte belgier ble valgt inn som ”alderman” (en slags viseborgemester og sorenskriver i ett) i tettstedet Sint Niklaas i Flandern.

Han har ansvaret for bl. a ungdomsprosjekter og folkeregistret i det som er en ganske variert stilling. I kraft av sin stilling kan han også gifte folk eller annullere ekteskap. Tidligere denne vinteren vakte det stor oppsikt at tre par i Sint Niklaas ville avlyse sine respektive bryllup, ettersom de ikke ville la seg vigsle av en svart mann. Parenes ønsker om et bokstavelig talt ”hvitt bryllup” har fått byens borgemester Freddy Willcockx til å rase.

– En slik innstilling og en slik handling er et soleklart eksempel på gjennomgående og grunnleggende rasisme, fastslo Willcockx.

Van Bellingen, som selv har både afrikansk og vestindisk blod i slekten, tar det hele med stoisk ro, selv om han som privatperson finner hele affæren nokså krenkende og sårende. Han vil heller fokusere på den overveiende støtten han har fått under sakens gang.

– Veldig mange har ringt meg og sendt e-post. Dette tar jeg som en oppmuntring og som anerkjennelse fra et stort flertall som er fornøyd med hva jeg har gjort så langt. Borgemester Willcockx har så langt ingen planer om å fjerne van Bellingen fra sin stilling, og hovedpersonen selv sier han ikke vil la seg bli presset ut.
– Enten så får disse personene rett og slett la være å gifte seg, flytte til en annen kommune, eller godta meg som deres sorenskriver, sier han til Het Nieuwsblat.