Stopper opplæring av politi fra Irak

Utenriksdepartementet stanser politiets opplæring av irakisk politi i Norge. Hittil har ti irakiske politiledere hoppet av og forsvunnet sporløst under politiets, Forsvarets og NATOs kursvirksomhet. Nå avvikles kursene i Norge, bekrefter statssekretær Liv Monica Stubholt (Sp) i Utenriksdepartementet overfor NRK. Opplæring lokalt

– Det er naturlig å gjøre en evaluering av erfaringene etter noen år, og vi er kommet dit at vi er opptatt av de irakiske myndigheters synspunkt på opplæringen vi bidrar til. Vi har forstått at irakiske myndigheter gjerne ser at politiopplæringen fortsetter, men at det er ønskelig at den skjer lokalt, sier Stubholt.

Irakerne har lært om politiledelse, menneskerett og likestilling i fredelige Norge. Opplæringen har tidligere fått kritikk for å være nytteløs i en irakisk politihverdag med bomber og tortur.

– Man vil se på måter å fortsette støtten til opplæring av politifolk i regionen, sier Stubholt.

I alt har 158 irakere vært i Norge, i regi av Politidirektoratet.

Et titall millioner kroner er brukt på å hente irakiske polititopper til Norge, med visum innvilget av regjeringen. Norsk politi vet lite om hvem irakerne er, sier sjef for internasjonal seksjon i Politidirektoratet, Iver Frigaard.

– Selve seleksjonen, utvelgelsen, av dette personellet har vært overlatt til det irakiske innenriksministeriet, sier Frigaard til NRK.

En av avhopperne har nå søkt asyl i Norge, resten er sporløst forsvunnet.