Kan bli kastet ut på grunn av rasisme

0Shares

UEFA, europeisk fotballs høyeste organ, har i en offisiell uttalelse bekreftet at forbundet vil granske hendelsene rundt tirsdagens 1-1 kamp mellom Lazio og rumenske Dinamo. Tredjerundekampen til kvalifisering for Champions League ble preget av slåsskamper mellom begge lags hooligans, usportsligheter på banen og rasistiske tilrop til gjestene fra Bucuresti. Fem tilreisende rumenske fans ble angrepet før kampen, hvor en av disse ligger fortsatt på sykehus hardt skadet.

Forbundet kan i verste fall gi det italienske laget hardest mulige straff. Isåfall kan italienerne bli utestengt fra hele turneringen, bli nektet å spille returkampen i Bucuresti og gi motstanderen seier på walk-over. For Lazio vil dette være økonomisk ugunstig. Laget har ikke deltatt i Champions League på flere år, og en utestengelse vil bety flere millioner i tapte inntekter.

UEFAs president Michel Platini har i sin handlingsplan gått inn for en nulltoleransepolitikk i forhold til rasistiske episoder før, under og etter kamper og i forhold til at UEFA skal representere en inkluderende holdning. Platini har tidligere i sommer uttrykt seg positivt om utestengelse på ubestemt tid som sanksjonsmulighet og sagt at “vi er nå nødt til å vise styrke og legge silkehandskene unna når det gjelder rasistiske elementer innen fotballen”.

Bøtelagt før

Lazio regnes fra før av som en av verstingene i fotball-Europa. Klubben har allerede blitt straffet tre ganger for rasistiske motiverte episoder. For noen år siden kalte tidligere klubbespiller Sinisa Mihajlovic motstanderlagets Patrick Viera for “jævla svart møkk”, og klubbens høyreekstreme supportere, kjent som Irrudicibili, utfører ofte koreografier med fascisthilsen og svære Mussolini-bannere.

Klubbens president, Claudio Lotito, er etter meldingene ganske forbannet og nedbrutt etter hendelsene tidligere i uken. Siden han overtok sommeren 2004 har han prøvd å få Lazio til å distansiere seg fra høyreradikale og andre voldelige elementer. Foran årets sesongstart sa Lotito at han “kom til å gjøre alt som sto i hans makt for å få bukt med galskapen”.

UEFA vil nå avvente foreløpig inntil de har fått dommerens kamprapport. Inntil videre får begge klubbene vente på en avgjørelse fra høyeste hold i foreningen.