Visumnekt går ut over helsesektoren

0Shares

Canadas innvandringsmyndigheter avviser stadig oftere visumsøknader fra filippinere som ønsker å jobbe som pleieassistenter i landet, skriver avisen Toronto Sun.

Tallene fra den canadiske ambassadens visumavdeling i Manila viser at antallet avslåtte søknader har gått fra 35 prosent i 2006 til hele 66 prosent i 2008. To av tre filippinere som søker om arbeidstillatelse i landet får nei på søknaden, og dette går særlig utover pleie- og omsorgssektoren i landet som sårt trenger arbeidskraft utenfra.

– For hele vårt miljø er dette svært frustrerende. Filippinerne som søker seg hit har høye kvalifikasjoner, og jeg synes det er skuffende at bare en av tre får innreisetillatelse. Canada har et stort behov for folk i pleieyrker, påpeker lederen i Markham Federation of Filipino-Canadians, Yolanda Ladines overfor Toronto Sun.

Skal hindre ordningsmisbruk

Canadiske innvandringsmyndigheter har uttalt at de har full forståelse for filippinerne, men viser til regelverket som gjelder likt for alle nasjonaliteter. Claudette Deschenes, viseminister i det canadiske innvandringsdepartementet, sier til avisen at innstramningene har skjedd som følge av flere avsløringer, hvor canadisk-filippinere misbrukte pleiearbeidervisumet for å bli gjenforent med familiemedlemmer, stikk i strid med loven.

Kilder i Immigration Canada sier at de jobber kontinuerlig med saken, og sjekker ut hvilke institusjoner på Filippinene som utdanner nok kvalifiserte folk.

– For oss er det viktig å se på søkernes bakgrunn og utdanning når vi skal bestemme oss for om de får lov til å komme hit og jobbe, sier talsmann Rick Stewart til Toronto Sun.