Bolivia saksøker ungarsk journalist

0Shares

Bolivianske myndigheter går til sak mot ungareren Andras Kepes, som blir beskyldt i å “hjelpe til terrorvirksomhet”, skriver BBC World Service. Kepes jobber til vanlig som frilansreporter, med særlig vekt på gravejournalistikk.

Saken går tilbake til september 2008, da Kepes intervjuet ungarsk-bolivianeren og leiesoldaten Eduardo Rosza-Flores. Flores er født i Bolivia, men har bodd i Chile, Sverige og Ungarn, i tillegg til at han oppholdt seg i Kroatia under borgerkrigen i det tidligere Jugoslavia, hvor han var aktiv i de utenlandske volontørenhetene. I intervjuet hevdet Rosza at han skulle reise til Bolivias østlige Santa Cruz-provins for å hjelpe separatistbevegelsen. Rosza ønsket personlig at intervjuet ikke skulle kringkastes i tilfelle det skulle skje noe med ham når han reiste hjem til Santa Cruz-provinsen.

I april i år ble nettopp Rosza og to andre utenlandske leiesoldater, en rumener og en ire, skutt og drept av boliviansk politi i et razzia i Santa Cruz by, alle tre utpekt for å ha forsøkt å etablere en “terroristgruppe med formålet å ta presidentens liv” . Samtidig ble også Kepes-intervjuet kringkastet på ungarsk TV, nærmere seks måneder etter opptakene.

Uetisk

Sascha Lorenti, Bolivias sosialminister, hevdet under en pressekonferanse at Kepes har forbrutt seg mot både god presseskikk og internasjonale terrorlover.

– Journalistens handlemåte, ved at han har skjult viktig informasjon, har gått utover vårt lands sikkerhet. Vi kommer til å se på alle juridiske muligheter, både her hjemme og internasjonalt for å få denne personen straffet.

Kepes fastholder overfor BBC World Service sin uskyld og retten til kildevern.

Her er utdrag fra det “hemmelige” videointervjuet:

http://www.mtv.hu/videotar/?id=31375