Stoppet høyreradikal rockekonsert

 
Foto: G. Samoborac/Wikipedia Commons
Kroatisk nasjonalistisk band får ikke lov til å spille i Sveits.
0Shares

Vokalisten Marko Perkovic og det svært omstridte bandet Thompson skulle vært et av innslagene i en kroatisk kulturkveld i en nattklubb i den lille sveitsiske landsbyen Kriens 3. oktober. Lokalpolitikerne tok imidlertid affære og la sterkt press på innehaveren av utestedet, som til slutt ikke så noen annen utvei enn å avlyse konserten, skriver nettportalen 20min.ch.

– Konserter med et sterkt nasjonalistisk budskap er uønsket som kulturinnslag, heter det i et kommuniké fra de lokale myndighetene.

Fascistflørt eller patriotisme?
Thompson nyter stor popularitet blant sterkt høyrevridde og nasjonalister i hjemlandet Kroatia, samt utenlandskroatere som sympatiserer politisk med bandet. Under borgerkrigen i det gamle Jugoslavia, skaffet bandet seg et rykte som hardbarka patrioter som kjempet for landets uavhengighet med gitaren i den ene hånden og granaten i den andre. Utenfor Kroatias grenser har Thompson imidlertid laget mye oppstyr og skaffet seg mange fiender.

Fra flere hold hevdes det at sangtekstene som har blitt oversatt til engelsk avslører at bandet hyller Ustasha-styret som regjerte under annen verdenskrig (jour.anm; det tyskvennlige quislingregimet som tok livet av 800.000 jøder, serbere og sigøynere). Fansen er ofte blitt observert i militæreffekter mens de gjør nazihilsener under konserter. Simon Wiesenthal Centre har rett ut anklaget bandet for antisemittisme, og både Nederland og Østerrike har gitt Thompson spilleforbud. Nå følger Sveits etter.

Perkovic selv fnyser av anklagene, og mener han og bandet er religiøst inspirerte patrioter.

– Vi er ikke fascister eller nazister, vi er ekte patrioter. Tekstene og musikken vi lager står for verdiene vi tror på, nemlig våre forfedres streben etter å gi oss et Kroatia og et fedreland vi kan være stolte av og opprettholde som en stolt nasjon, uttaler han til den kroatiske nyhetsavisen Vecernij List.