Mindreårige homofile risikerer henrettelse

Iran: et livsfarlig sted å være for folk som ikke passer inn under mullahenes styre, være det seg samfunnskritikere, eller homofile, som bildet viser. Særlig tvangsreturnerte risikerer fengsel eller henrettelse. Nå krever flere norske flyktningorganisasjoner at norske myndigheter må revurdere praksisen.
Foto: Queervisions
Tre unge menn er dømt til døden i Iran fordi de er homofile. En av dem er fryktet henrettet, ifølge talsperson for Iran Human Rights.

Mehdi P. fra byen Tabriz, Moshen G. fra byen Shiraz og Nemat Safavi fra Ardebil står i fare for å bli henrettet. De tre skal ha vært mindreårige (ned til 16 år) da de ble arrestert. Nå fryktes det at Nemat Safavi allerede er henrettet, til tross for at den iranske høyesterett ikke godkjente dødsstraffen.

– Jeg er redd for at Safavi har blitt henrettet og at iranske myndigheter skjuler det, sier Mahmood Amiry-Moghaddam, talsperson for Iran Human Rights.

Mahmood er bekymret over situasjonen for homofile i Iran.

Brutalt: I Iran står flere unge menn i fare for å bli henrettet for homofili. På bildet: franske demonstranter viser sin avsky mot dødsstraff. FOTO: Flickr

Iranske myndigheter bruker falske anklager om voldtekt og kidnapping for å få dømt homoseksuelle til døden.

Journalister i Iran kontaktet fengselet i Ardebil hvor Safavi sitter, men de fikk vite at det ikke finnes en innsatt som heter Nemat Safavi. Ifølge Amiry-Moghaddam bruker iranske myndigheter falske anklager om voldtekt og kidnapping for å få dømt homoseksuelle til døden.

– Dramatisk

Geir Hagland er leder for prosjektet “Stop killings of kids and queers”, som ble opprettet for to år siden. I september var han på et kort besøk i Iran. Ifølge han er situasjonen alvorlig.

– Iranere har blitt arrestert for homoseksualitet på private fester eller i parker og friområder. En del av de arresterte og henrettede har vært mindreårige, men langt de fleste har vært unge og voksne menn over 18 år, sier Hagland.

Mens han var i Iran, oppsøkte han den norske ambassaden. Ambassaden advarte han mot å oppsøke det homofile miljøet ettersom situasjon i Iran etter valget er dramatisk. Det er et stort homofilt miljø i Teheran, men Hagland ble frarådet å ta kontakt med dem fordi det kunne sette homofile i fare, og at han risikerer å få trøbbel fra myndighetene.

Ambassaden i Iran er klar over at sitausjonen er alvorlig, men velger å holde en lav profil inntil forholdene i Iran roer seg.

Til tross for advarsler vandret Hagland rundt i noen parker hvor homofile pleier å møtes. I en park nord i byen traff han noen, men det var farlig å ta kontakt siden det alltid finnes vektere og politibiler som følger med på om det skjer noe unormalt.

Siden 1980 har Iran henrettet 4000 homofile, ifølge HOMAN, den iranske organisasjonen for homofile og lesbiske.

Norge må bidra
Iran er det eneste landet i verden som henrettet mindreårige i 2008. Det til tross for at Iran har ratifisert FNs barnekonvensjon som forbyr dødsstraff mot mindreårige.

Hittil i år har fire lovbrytere, som ble dømt til døden for drap de angivelig begikk da de var mindreårige, fått fullbyrdet sine dødsdommer i Iran. Det er minst 150 mindreårige som står for i fare for å bli henrettet.

– Norske myndigheter er generelt motstandere av dødsstraff og spesielt motstandere av dødsstraff mot mindreårige. Derfor er det viktig at Norge skal sette internasjonalt press på Iran for å stoppe henrettelse av mindreårige og homofile, sier Mahmood Amiry-Moghaddam.