Politiet brøt seg inn i alenemors leilighet

Stengt ute av politiet: Leiligheten til mor Nimco Karse (38) sammen med Deka (12), Sabrin (3),Said (9), Samaya (11) ble stormet torsdag
Foto: Mads. A. Andersen
Småbarnsmoren Nimco Karse (38) sto i timesvis utenfor sin egen leilighet i dag. Midt under Obama-hysteriet hadde politiet brutt seg inn og byttet lås på døren.

Da den elleve år gamle oslojenta Samaya kom hjem fra skolen i ettermiddag, kom hun til stengt dør.

– Jeg prøvde å låse opp døren, men det gikk bare ikke, sier hun til VG Nett.

På døren fant 11-åringen en lapp der det sto: «Til eier av leilighet. På grunn av åpent vindu og tilbaketrukne gardiner måtte politiet ta døren og sjekke. For utlevering av nøkkel eller spørsmål kontakt politiet.»

Politiet hadde brutt seg inn i leiligheten som ligger like ved den amerikanske ambassaden i Oslo sentrum. De byttet lås før de forlot stedet.

Oslo-politiet har vært i høyberedskap i hele dag i forbindelse med Barack Obamas besøk i hovedstaden torsdag.

Måtte vente

11-åringen Samaya har ikke mobiltelefon og måtte sette seg ned og vente på moren som var på jobb. I omkring en time satt hun i kjelleren i blokka. Moren hadde heller ikke mobiltelefon tilgjengelig. De gikk etter hvert til naboen for å ringe politiet, men ifølge familien fikk de beskjed om at de måtte ringe tilbake senere fordi politiet hadde svært mye å gjøre.

– Først fikk vi beskjed om å ringe tilbake senere. Da vi gjorde det, fikk vi beskjed om å komme ned å hente nøkkelen hos politiet. Jeg kunne ikke det. Jeg har fire barn og kan ikke dra helt ned dit for å hente nøkkelen, sier moren Nimco Karse.

Etter en stund kom politiet tilbake og låste opp døren.

– Dette måtte gjøres

Kommunikasjonsrådgiver for politiet i Oslo, Unni Grøndal, mener situasjonen innebar en nødvendig sikkerhetssjekk som måtte gjøres der og da.

– Vi beklager at 11-åringen kom hjem og ikke kom seg inn. Men dette skjedde på verst tenkelig tidspunkt, da Obama ankom Nobel-instituttet, sier hun.

Politiet mener det har gitt ut beskjed til de som befinner seg i nærheten, og som de som bor i nærheten må forholde seg til.

– Her gikk et vindu plutselig opp akkurat i det Obama kom forbi, og man fikk ikke kontakt med noen inne i leiligheten, sier Grøndal.