Obama-besøk gir blandede reaksjoner

Foto: Wikimedia Commons
Den amerikanske presidenten som ankom Oslo torsdag for å motta Fredsprisen, ble møtt med blandede reaksjoner fra Oslo-befolkningen.

Litt over åtte landet USAs president Barack Obama i Oslo og kjørte bil til
Nobelinstituttet, hvor han ble tatt imot av instituttets direktør Geir Lundestad og komiteens leder
Thorbjørn Jagland.

Demonstrasjon

Etter planen skulle også USAs president møte Jens Stoltenberg på Statsministerens kontor i Akersgata 41 senere på formiddagen. Utenfor Regjeringskvartalet var det imidlertid flere titalls mennesker som demonstrerte mot at Obama får fredsprisen, samtidig som hans administrasjon øker antallet soldater i Afghanistan.

– Vi krever at Norge trekker seg ut av NATO, ut av samarbeidet med USA og at krigføringen i Afghanistan stoppes umiddelbart. Hvis eller når det amerikanske imperiet faller, så vil Norge ende opp i dragsuget, uttalte Stein Lillevolden, som ledet demonstrasjonen.

Håpets mann
Utrop fikk snakket med to representanter fra Greenpeace som fulgte presidenten besøk på nært hold, og som tok turen til Oslo fra klimakonferansen i København. Leder i Greenpeace USA, Damon Mogren, beskrev utdelingen av prisen til Obama som “veldig uvant”.

“We won´t be satisfied until it´s ratified”, var budskapet fra Redd Barnas unge representanter, som holdt en liten demonstrasjon på Karl Johan. USA har ennå ikke ratifisert barnerettskonvensjonen, som en av få land i Vesten. Nå knyttes det stor spenning om Obama-administrasjonen også kan få dette gjennomført.
Foto : Claudio Castello

– For meg er dette en Nobelpris som skiller seg ut fra alle andre. En prisutdeling som skal inspirere til et nytt amerikansk lederskap. Et lederskap preget av håp, vilje til internasjonalisme og hvor president Obama får mot til å gjøre viktige systemendringer.

Æresgjesten godt bevoktet mens han besøkte Stoltenberg tidligere på formiddagen. Regjeringskvartalet ble hermetisk lukket, i likhet med store deler av Oslo sentrum.
Foto : Claudio Castello

Hva hvis han ikke leverer som forventet?

Lederne for Greenpeace Brasil og Greenpeace USA, Marcelo Furtado (t.v) og Damon Mogren, har begge store forhåpninger til USAs president.
Foto : Claudio Castello

– Skuffelsen vil isåfall være dessto større. Jeg tror og håper derfor at prisen vil være en konkret forpliktelse for han og hans administrasjon ikke bare i forhold til temaer som sikkerhet og fred, men også når det gjelder miljøkampen.

Stein Lillevolden ledet torsdagens demonstrasjon foran Regjeringskvartalet. Han mente Norge kom til å ende opp i dragsuget hvis man ikke slutter å støtte USAs imperialistiske politikk.
Foto : Claudio Castello

Har makten til å påvirke i riktig retning
Greenpeace-kollega og leder for organisasjonens brasilianske avdeling, Marcelo Furtado, mener Obamas bidrag kan bety forskjellen mellom en verden i bærekraft styrt av rettferdig fordeling, eller en verden styrt av grådighet og krig.

– USAs velgere har gitt han og hans administrasjon fullmakten til å foreta de livsviktige grepene som trengs. Nå må de følge opp og holde det de har lovet.