Florentina Harbo – kvinnen som gjør alt

 
Foto: Henrik Kreilisheim
En gang drømte hun om å være president i Moldova. Hun traff sin norske ektemann da de begge tok doktorgraden i Berlin, og kom til N orge i 2005. Nå vil hun tilbringe sitt liv her med å oppfylle nye drømmer.

Leadership Foundation har for femte år på rad kåret ti kvinner og menn med innvandrerbakgrunn som er spesielt innflytelsesrike i norsk arbeids- og samfunnsliv. På Top10-listen i 2008 finner vi Florentina Harbo.

Hun er statsviter med doktorgrad og forsker i internasjonal rett, strategi og analyse ved Norsk Institutt for strategiske studier (NORISS). Blant annet forsker hun på strategiske spørsmål som har betydning for Norge. Som for eksempel ulike sider ved relasjonen mellom Norge og Russland, som olje- og gasspolitikken, og nordområde-politikk.

Nylig har hun forsket på valutapolitikk og skissert mulige fremtidscenarier for det globale valutasystemet. Siden russere vil selge olje og gass i rubel, og den kinesiske valutaen blir stadig sterkere i forhold til dollaren, er det stor sjanse for at rubel og yuan tar over dollarens plass i framtiden, forklarer hun.

Jeg kan selvfølgelig ikke glemme landet mitt, og vil fremdeles forsøke å finne en løsning på konflikten i Transnistria

Språkmektig
Harbo kan syv språk. På pulten ligger en høy stabel med ordbøker som hun bruker når hun sitter fast med ord.

I ti år gikk hun på en fransk eliteskole i Moldova. Hun tok en mastergrad i Paris. Der lærte hun litt tysk som hun fikk brukt når hun tok doktorgraden i Berlin. Hun lærte seg også norsk før hun flyttet til Norge, og drømmer nå om å skrive bøker på norsk.

Føler du deg som innvandrer ?

Jeg har ikke tenkt på det. Jeg er veldig heldig som klarer å integrere meg veldig fort i alle samfunn jeg lever i. Hvert sted jeg flytter til åpner nye dører for meg og jeg treffer hjelpsomme mennesker som alltid stiller opp for meg. Jeg føler meg godt integrert, kan språket og fikk med en gang jobb da jeg kom til Norge.

Florentina Harbo synes at det er mer spennende å ha et forhold med en som har annen kultur og er superfornøyd med sin norske familie. Hun håper at hun en dag lærer seg å stå på ski.

En økumen
På veggen henger det et ark med en bønn på latin. Florentina Habo er døpt som kristen-ortodoks, og gikk i den katolske kirken da hun bodde i Frankrike og Tyskland. I Norge er hun medlem av gudstjenesteutvalget i den lutherske Haslum kirke. Hun ble valgt inn i komiteen fordi det var interessant å ha en økumen med en annen kristen bakgrunn.

Kirkerådet har lansert en gudstjenestereform. Man skal analysere og diskutere en ny gudstjeneste-ordning for Norge. Haslum menighet er en av 100 menigheter som er høringsmenighet for de nye forslagene. Høringen omfatter ny gudstjenesteordning, nye tekstrekker og nye salmer. 

– Hvorfor ny gudstjenestereform?

Det er helt normalt å gjennomføre en reform siden forandringer føder nye utfordringer. I Norge er det kommet mange innvandrere med forskjellig bakgrunn som ønsker å bli integrert. Derfor forsøker kirken å gi svar på alle de spørsmål som omhandler dem.

I tillegg forsøker utvalget å lage tekster, siden mange av de gamle tekstene er vanskelig å lese for noen.

Jobber i helgen
– Mitt arbeid er ikke et kontorarbeid fra åtte til fire. Jeg tenker på jobben hele tiden, på vei hjem, når jeg spiser, og når jeg leker med sønnen min. Om natten kan det hende at en idé dukker opp. Da står jeg opp og skriver den ned, ler Florentina Harbo.

I fritiden foretrekker hun å forske. I helgen skriver hun artikler. Og når hun har ledig tid skriver hun om Moldova. I tillegg er hun veldig opptatt av filosofi, religion og av den europiske identitet. Hun føler seg veldig europeisk og syns Europa er fantastisk. Hun har en drøm om å skrive et større arbeid om den europeiske identiteten.

Og ikke bare dét, hun er veldig glad i å lage mat og lager hver dag mat fra grunnen av, baker kaker og strikker til sin sønn.

Språkforkjemper
Harbo forteller at da hun var 12 år og gikk på skolen, kjempet hun for å beholde det opprinnelige språket (rumensk) med det latinske alfabetet, som ble erstattet med det kyrilliske alfabetet under Sovjetunionens styre.

Hun mener at man må jobbe hardt hver eneste dag for å nå det man vil. Hun er veldig glad og stolt over å arbeide i Norge. Målet hennes er å klare å gjøre jobben sin godt og bruke sine kunnskaper til nytte for Norge.

– Jeg kan selvfølgelig ikke glemme landet mitt, og vil fremdeles skrive om Moldova og forsøke å finne en løsning på konflikten i utbryterrepublikken Transnistria i Moldova, som kun er anerkjent av Russland.


Florentina Harbo (31)

Utdanning: har studert statsvitenskap.
I 2000 tok hun mastergrad i internasjonale forhold og europeisk integrasjon ved Institut Européen des Hautes Etudes Internationales i Nice/Frankrike.
I 2004 tok hun en doktorgrad i politisk-rettslige grunnlag ved Freie Universität Berlin i Tyskland.
Yrke: Forsker i internasjonal rett, strategi og analyse ved Norsk Institutt for strategiske studier (NORISS).
Kom til Norge: september 2005
Beste bok: Le petit prince av Antoine de Saint-Exupéry
Forbilde:
Min mor
Beste egenskaper:
Språkmektig, nysgjerrig, hardt arbeidende og åpen for nye utfordringer.
Dårligste egenskap: Kan ikke stå på ski
Bok: Towards a European Federation? The EU in the Light of Comparative Federalism
Språkmektig: Behersker rumensk, fransk, italiensk, tysk, engelsk, russisk og norsk