Frykter terrorverving via sosiale medier

 
Flere etterforskere og terroreksperter i USA er bekymret over økt rekruttering av unge til terrorvirksomhet via sosiale medier på nettet. 

Online-rekrutteringen har økt sterkt med Facebook og YouTube, og
ververne blir stadig mer raffinert, sier en høytstående tjenestemann i
det amerikanske sikkerhetsbyrået Department of Online Security, melder
Aftenposten.

Verver ikke lenger i moskeer
– Ververne er ikke lenger like aktive i moskeer og religiøse foreninger, fordi de vet at slike steder er under oppsikt, sier Evan Kohlmann i den amerikanske NEFA-stiftelsen, som overvåker ekstremistiske nettsteder.
Terrorgruppenes nettjegere forsøker å opprette forhold til unge menn som virker ideologisk hengivne og fysisk rede til å utøve vold i navnet til radikal islam. En verver som omtales er en mann kalt Younes Tsouli, som skal ha brukt nettsteder for å identifisere titall potensielle opprørere til krigen i Irak – uten selv å forlate sin kjellerleilighet i London.

Oppsøker radikal ungdom

– En verver radikaliserer ikke en person fra grunnen av. De kommuniserer med folk som allerede er rede til å dø, sier Manuel R. Torres, spansk terrorekspert. Han legger til at Internett spilte en nøkkelrolle ved aktiviseringen av mennene som sto bak togbombene i Madrid i 2004.

Bekymret for amerikanske muslimer

Den globale spredning av militant islam og kontroversielle militæraksjoner fra USA og dets allierte, øker faren for at amerikanske muslimer kan utføre et angrep i USA, mener analytikere.

– USA opplever nå det som Storbritannia gikk gjennom for mange år siden, sier Sajjan Gohel, som er direktør for forskningsstiftelsen Asia-Pacific Foundation i London. Bekymringen for amerikanerne er at det kan komme en lignende bølge av hjemmeavlet terrorisme, legger han til.

Uro for somaliere
Somaliske amerikanere er blant de yngste, fattigste og nyeste innvandrere i USA. 60 prosent av dem er kommet siden 2000, og 51 prosent av dem lever i fattigdom.

– Vi må se meget nøye på dem som er kommet hit de siste 10 til 15 årene, sier Charles Allen, en veteran fra både CIA og Homeland Security Department.

 – Vi har dette problemet med somaliere, vi har det med pakistanere, og med andre nasjoner i tillegg.