Italienske offiserer drapstiltalt etter migrantforlis

Heldige: Flyktninger fra Nord-Afrika avbildet i det de ankommer Lampedusa i Italia. I den siste tiden har flere flyktningtransporter endt i forlis- og drukningstragedier.

De to var operasjonsledere for henholdsvis den italienske kystvakten og marinen da ulykken skjedde i oktober 2013. De to er tiltalt for å ignorere gjentatte SOS-varslinger i forkant av forliset.

Minst 260 mennesker omkom, blant dem flere titall barn, da en fiskebåt som kom fra Zouara i Libya, forliste utenfor Malta med nærmere 480 personer om bord.

Maltesiske myndigheter mente imidlertid at italienske myndigheter måtte håndtere krisen ettersom fiskebåten befant seg bare 60 nautiske mil fra den italienske øya Lampedusa. I tillegg var en italiensk patruljebåt bare 45 minutter unna.

Mens maltesiske og italienske myndigheter kranglet om hvem som skulle komme båten til unnsetning, forliste den. 26 døde ble senere hentet opp av vannet, mens 240 aldri er blitt funnet, blant dem 60 små barn.

En uke tidligere hadde over 360 flyktninger og migranter mistet livet i bølgene utenfor Lampedusa, en hendelse som fikk stor omtale i både italienske og internasjonale medier.