Forsker tvangsutsendt fra Norge – får dom på ti års fengsel i Rwanda

Tingrettsracer: asyladvokaten Arild Humlen har vunnet 10 av 14 saker mot UNE de siste to årene.

Joseph Nkusi kom til Norge fra Rwanda i 2009 og drev en opposisjonell blogg da han var i Norge. Sju år senere ble han tvangsutsendt etter å ha fått avslag på sin søknad om asyl i Norge.

Både Utlendingsdirektoratet, Utlendingsnemnda (UNE) og Oslo tingrett kom fram til at han ikke sto i fare ved å bli sendt tilbake til hjemlandet.

– Dette er en fryktelig tragisk sak. Her er det gjort feil fra Utlendingsdirektoratet, Utlendingsnemnda og tingretten som får store følger for Nkusi og hans familie. Det er nå naturlig at Norge gjør alt som står i Norges makt for å hjelpe ham og hans familie, så langt det er mulig, sier mannens advokat Brynjulf Risnes, til Aftenposten.

Nkusi ble pågrepet samme dag som han ankom Rwanda. I 2018 ble han dømt til ti års fengsel for regimekritiske artikler som han skrev i Norge.

Etter dommen ble hans asylsak gjennomgått og vurdert på nytt av UNE. Det endte med at UNE 29. oktober 2018 innvilget Nkusi beskyttelse i Norge. Han ble innvilget arbeids- og oppholdstillatelse og rett til å bli gjenforent med familien, skriver avisen.

Risnes sier til Aftenposten han nå vil be UD bruke diplomatiske kanaler til å gå inn i saken og på den måten forsøke å få straffen redusert eller få Nkusi utevert til Norge.