Nazidokumentar skaper kontrovers i Østerrike

Bekymringsfull økning: Eksperter melder om vekst i miljøet rundt hvit makt-musikk. Illustrasjonsfoto: Skinheads på konsert.
Foto: Wikimedia Commons
Gjensidige beskyldninger hagler etter at statskanalen ORF viste omstridt dokumentar torsdag.
0Shares

Allerede før visningen av dokumentaren om et arrangement i regi av det høyrepopulistiske partiet FPÖ verserte diverse rykter i østerriksk presse. På den ene siden ble det hevdet at det befant seg flere tilhengere av høyreekstreme og nynazistiske grupper på møtet. FPÖ, kjent i Norge gjennom sin tidligere leder Jörg Haider (1950-2008), møtte på sin side beskyldningene med påstander om at journalistene fra ORF hadde betalt unge møtedeltakere for å rope «Sieg Heil» under partilederens tale.

Etter forbudsloven fra 1947 er enhver nazistisk handling forbudt i Østerrike.
   
Visningen av dokumentaren, som ifølge avisen Die Presse fikk rekordhøye seertall, førte imidlertid ikke til oppklaring om hvem som eventuelt hadde rett i sine beskyldninger.

I dag kom det fram at en av de unge møtedeltakerne i dokumentaren, en såkalt skinhead, hadde tilstått overfor politiet å ha ropt «Sieg Heil» under møtet. Han hevder imidlertid at tilståelsen kom etter press fra politiet, og han har nå endret forklaring. Han innrømmer likevel å ha mottatt penger fra statskanalens journalister, men ikke for å komme med bestemte utsagn eller utrop. Han hevder også at summen var betydelig høyere (700 euro) enn det ORFs medarbeidere har opplyst (80 euro). ORF benekter påstandene.