Vedtok historisk resolusjon

Serbias parlament i Beograd vedtok nylig en resolusjon som fordømmer massakrene mot bosniske muslimer i byen Srebrenica i 1995.
Foto: Claudio Castello
Serbias parlament fordømmer massakre mot bosniske muslimer under borgerkrigen.
0Shares

Serbias parlament har vedtatt en historisk resolusjon hvor man offisielt ber om
unnskyldning for massakren i Srebrenica sommeren 1995, skriver BBC News. I overkant av 8000 bosnjaker (bosniske muslimer) ble henrettet av bosnisk-serbiske styrker i det som regnes som Europas verste krigsforbrytelse siden
andre verdenskrig.

Resolusjonen, som den nåværende serbiske regjeringen ser som et avgjørende skritt i forhandlingene om EU-medlemskap, ble godkjent etter nesten 13 timer med svært opphisset debatt i parlamentet.

Forsoningshåp

Teksten uttrykker kondolanse overfor ofrene og en formell unnskyldning “for at ting ikke ble gjort i tide for å hindre tragedien”.

Nada Kolundzija, parlamentarisk gruppeleder for den sittende pro-vestlige koalisjonsregjeringen, uttalte til radiostasjonen B92 at hun håpet resolusjonen ville hjelpe å lukke et tragisk kapittel i forholdet mellom de to gamle fiendene og eks-jugoslaviske republikker.

– Fordømmelsen av forbrytelsene i Srebrenica vil løfte byrden fra fremtidige generasjoner serbere, sa hun til B92.

Sure nasjonalister

Resolusjonen har imidlertid ikke blitt motatt med like stor begeistring overalt. Både bosnjaker og muslimer i Serbia synes den ikke går langt nok fordi den ikke beskriver Srebrenica-massakren som
et folkemord. Serbiske nasjonalister og enkelte opposisjonspolitkere har kommet med enorm kritikk og hevdet at alle vedtak også må fordømme krigsforbrytelser
begått av bosniske muslimer og kroatere i samme tidsperiode.

– Å sette alle serbere i bås for det noen få gjorde er en skamfull handling, uttalte opposisjonspolitiker Velimir Ilic fra det sterkt konservative Nova Srbija til radiokanalen B92.