Giftet seg etter 45 års atskillelse

I flere tiår klarte intoleransen å holde Howard Foster og Myra Clark borte fra hverandre. Nå har samfunnet endret seg og det svart-hvite paret kunne gifte seg i 2015.
Foto: Skjermdump/Facebook
Afro-amerikaneren Howard Foster måtte slå opp med sin hvite kjæreste Myra Clarke grunnet rasistisk press fra samfunnet rundt seg. Nå er de sammen igjen etter 45 år.

Historien om det blandede ekteskapet er et klart bevis på hvordan intoleranse og rasisme preget USA så kort tid tilbake som til 60- og 70-tallet. Og ikke minst hvor langt man er kommet med holdningsendringer.

Når afro-amerikanske Howard Foster datet hvite Myra Clarke på slutten av 60-tallet i Columbus, Ohio, ble paret ofte møtt med nedsettende kommentarer og stirring.

Howard, som på den tiden gikk på college sammen med Myra, var gjenstand for rasismen som dengang i USA var et vanlig fenomen.

– Uansett hvor godt jeg gjorde et skoleprosjekt, ville lærerne som regel gi meg strykkarakter.

Han så seg til slutt nødt til å gjøre den kanskje mest smertefulle beslutningen i hele sitt liv: å slå opp med kvinnen han elsket.

– Samfunnet rundt oss ville ikke tillate oss være sammen og lykkelige. Hun ville blitt lei av alle blikkene. Jeg så dette først og fremst som urettferdig overfor henne, sier Foster til nettstedet newsner.com.

Traff hverandre på nytt

En dag i parken i Columbus, Ohio i 2013 skulle endre på alt. Her traff paret hverandre igjen etter alle årene med atskillelse.

Imellomtiden hadde både Howard og Myra giftet seg på hver sin side og fått egne barn, før skilsmisser og enkestatus. Kjærligheten mellom de to skulle viser seg å stå tidens tann, og særlig fordi samfunnet også hadde endret seg i løpet av disse 45 årene.

– For meg var dette drømmen som man aldri trodde skulle gå i oppfyllelse…der var hun, sa Howard til nyhetsbyrået Associated Press.

I 2015 giftet Howard og Myra seg, flere tiår etter at de sa farvel til hverandre.

– Vi ble virkelig glade i hverandre. Jeg forlot henne en gang, og jeg hadde ikke tenkt å forlate henne igjen.

FAKTA

Forbud mot etnisk blandede ekteskap

Lover mot kjønnsblandede seksuelle forhold og ekteskap i USA (miscegenation laws) går tilbake helt til kolonitiden, før opprettelsen av landet.

Ofte var lovene tilsiktet på å forby forhold mellom hvite og ikke-hvite, spesielt mellom hvite og afro-amerikanere. I etterkant av opprettelsen av USA ble lovene formalisert. Enkelte territorier og stater forbød også ekteskap mellom afro-amerikanere og urinnvånere, og mellom afro-amerikanere og asiatiske innvandrere.

Lovene omfattet også samboerskap. Ofte kunne par anklages og dømmes for “utroskap og hor”. Lovforbudet har for flere generasjoner amerikanere betydd kriminalisering av kjærlighet, og ført til at man som samfunn har sett på etnisk blandede forhold som et tabuemne.

Lovene ble omgjort etter en høyesterettsavgjørelse i 1967 (Loving v. Virginia), som bestemte at lovforbudet mot etnisk blandede seksuelle forhold og ekteskap var grunnlovsstridig.

(Kilde: Wikipedia)