Tysk-tyrker utnevnt til minister

Minister: Aygül Özkan blir første muslim til å innta en ministerpost i Tyskland
Foto: Hamburgische Bürgerschaft
Aygül Özkan (39) har allerede utmerket seg som karrierekvinne og ildsjel på integreringsfeltet. Etter seks år i politikken får hun nå som første med tyrkisk bakgrunn en ministerpost i et tysk delstatsparlament.
0Shares

Özkan, som ble født i Hamburg i 1971, er utdannet jurist. Faren var skredder. Etter endt utdanning gikk hun inn i næringslivet, samtidig som hun tok på seg diverse verv, ikke minst i organisasjoner som jobber for å øke sjansene til innvandrere på arbeidsmarkedet.

I 2004 gikk hun inn i det kristendemokratiske CDU. Og nå blir hun altså sosialminister i delstatsparlamentet i Niedersachsen med ansvar for blant annet familie-, helse- og integreringspolitikk.

– Jeg er klar over at jeg blir et forbilde for unge med innvandrerbakgrunn. Den nye jobben som sosialminister blir en utfordring. Jeg har ikke jobbet med denne delen av politikken før. Men jeg er vant til å komme inn fra sidelinjen, sier hun til Der Spiegel.

Hun betegner seg som lite tyrkisk av natur. På typisk tysk manér ligger hun alltid to skritt foran når det gjelder planlegging. Likevel setter hun stor pris på sin tyrkiske bakgrunn. Hun er gift med en tyrkisk lege. Sammen har de en datter på syv år, som de oppdrar tospråklig.