Muslimvennlig tale skaper kontrovers i Tyskland

Kontroversiell: Den tyske presidenten Christian Wulff høstet storm etter å ha uttalt seg positivt om islam
Foto: Wikimedia Commons/Landtag Niedersachsen
Debatten raser etter at den tyske presidenten Christian Wulff (bildet) hevdet at islam er en naturlig del av den tyske kulturen.

Den nye presidenten, som ble tatt i ed 30. juni i år, holdt tale om integrering på et arrangement i forbindelse med feiringen av 20-årsdagen for den tyske gjenforeningen søndag. Det var knyttet forventninger til talen da den av mange ble ansett for å angi retningen i den nye presidentens virke.

– Kristendommen er uten tvil en del av Tyskland. Jødedommmen er uten tvil en del av Tyskland. Men også islam er med tiden blitt en del av Tyskland, sa presidenten i sin tale.

Wulff, som selv har bakgrunn fra det største konservative partiet i Tyskland, CDU, har måttet tåle mye kritikk fra egne rekker etter talen. På onsdag så forbundskansler Angela Merkel, også hun fra CDU, seg nødt til å oppfordre landets muslimer til å respektere verdiene i grunnloven.

Edmund Stoiber, den tidligere lederen for det konservative partiet i Bayern, CSU, skriver i et innlegg i Frankfurter Allgemeine Zeitung på torsdag at den tyske kulturen først og fremst er preget av kristne verdier og at integrering betyr å «integrere seg i den førende kulturen her til lands». 

Klaus Wowereit, den sosialdemokratiske borgermesteren i Berlin, svarte med å støtte presidenten og hevde at hans konservative kolleger ikke har holdt tritt med virkeligheten. Leder for partiet De grønne, Cem Özdemir, anklaget i Hamburger Abendblatt på torsdag de konservative for å innføre en «fatal rangering» av mennesker ut fra religionstilhørighet.

Aiman Mazyek, leder for Det islamske rådet i Tyskland, ser på sin side det positive i presidentens tale, som han tar som et tegn på at muslimer ikke ses på som annenrangs borgere i Tyskland.