Gruvearbeiderne i Chile på vei ut av sjakten

63-årige Mario Gomez takker og ber til høyere makter etter å ha kommet seg ut av redningskapselen som tok han opp til overflaten.
Foto: Hugo Infante/gobiernodechile.cl
Redningsaksjonen ved San Jose-gruven er i full gang.
0Shares

Ni av de fangede gruvearbeiderne ved San Jose-gruven i nærheten av Copiapo i Nord-Chile er i skrivende stund blitt reddet. Fem av disse er ifølge avisen La Tercera innlagt på sykehus.

Gruvearbeiderne har vært fanget i ca. 600 meter under overflaten siden 5. august, da en del av gruven kollapset. Først et par uker senere klarte man å komme i kontakt med omverdenen.

Takker omverdenen

Chiles president, Sebastian Pinera, som er tilstede i gruveleiren, påpekte sin takknemlighet overfor verdenssamfunnet.

– Vi har søkt manges hjelp og møtt åpne dører og endeløs støtte, uttalte presidenten til La Tercera.

Rørende

Ximena Ares, chargé d´affairs ved Chiles ambassade i Oslo uttrykte glede og lettelse overfor utrop.no.

– Her og nå følger vi med på nyhetene fra minutt til minutt. Å se redningsaksjonen gjør oss veldig glade og vi krysser jo selvsagt fingrene for at skal gå knirkefritt.

Ares sier på vegne av ambassaden at man er veldig rørt overfor mange nordmenns solidaritet.

– Vi har fått mange telefoner og folk som har kommet med gratulasjoner, både fra chilenere her i Norge, nordmenn og folk fra andre nasjoner.

Alle har en like viktig rolle

Hvordan vil du vurdere aksjonen sålangt?

– Arbeidet har gått storartet. Både frivillige, redningsfolk og personale tilknyttet myndighetene har alle gjort en likeverdig innsats. Etter planen skulle redningsaksjonen ikke kunne gjennomføres før november eller desember. Så det at det hele har blitt fremskyndet såpass tidlig gjør oss ekstra glade, la hun til.