Norske muslimer fordømmer selvmordsbombing

Vestens skyld: Det har vært demonstrasjoner i Iran etter det siste presidentvalget i juni. Iran mener Vesten støtter de opprørne
Foto: Flickr.com
– En fornærmelse mot alle religiøse martyrer opp gjennom historien, mener samfunnsengasjerte Zakaria Saaliti.

28-åringen som lørdag 11. desember sprengte seg selv i luften midt i Stockholm sentrum, hadde bånd til Osama bin Ladens terrornettverk, ifølge Expressen.no.

Selvmordsbomberen skal ha vært på treningsleir for jihad i regi av paraplyorganisasjonen The Islamic State of Iraq, en av de ekstreme underavdelingene til Al-Qaeda. Nå hylles den svensk-irakiske selvmordsbomberen som martyr på nettsiden Iraqi Media Net, skriver vg.no.

Skremmende og fornærmende

Samfunnsdebattant og styremedlem i foreningen Ung Muslim, Zakaria Saaliti, kaller heltedyrkelsen for en fornærmelse og skriver på sin Facebookside at den svensk-irakiske selvmordsbomberen er alt annet enn en martyr.

– Det er denne arrogante tilnærmingen til religion og menneskeliv reagerer jeg på, sier Saaliti til utrop.no.

Raser mot heltedyrkelse av selvmordsbombere, og kaller det en fornærmelse overfor de virkelige religiøse martyrene: samfunnsdebattant Zakaria Saaliti.
Foto : Privat

Han synes det er skremmende at terrorangrepet ble utført i Sverige.

– Hvem er han til å avgjøre hvem som har rett til å leve eller dø? Jeg reagerer på den holdningen til de som mener en ikke-muslims liv er mindre verdt. Allerede på 70-tallet erklærte den ortodokse muslimske lærde Ibn Baz at selvmordsbombing ikke er martyrdød og at handlingen strider mot det islamske fredbudskapet og beskyttelsen av liv. Det kunne vært min kone eller barn som hadde vært ute på gaten og blitt sprengt. Terrorvold kan ramme hvem som helst, sier han.

Fordømmes

Saaliti sier selvmord og drap av andre uskyldige mennesker er uislamsk. Han tar avstand og fordømmer hendelsen, og synes det er synd at unge muslimer må svare for slike hendelser, men mener det er viktig å ta avstand fra terrorhandlinger begått i religionens navn.

– Men det er også viktig at vi stiller dypere spørsmål til hva det er som gjør at de unge drives til dette, for det stikker langt dypere enn kritikk av vår frihet og vårt demokrati, sier han.

Også andre norske muslimer er enstemmige i sin fordømmelse av selvmordsbombingen.

– Det er naivt å tro at dette ikke kan skje i Norge, sier Tina Shagufta Kornmo, leder i organisasjonen Likestilling, Integrering og Mangfold (LIM), til TV2.no.

Støttes av de ekstreme

Samtidig får den 28-år gamle svensk-irakeren støtte fra de mest ytterliggående krefter. 28-åringen som sprengte seg selv i Stockholm har den siste tiden vært bosatt i Luton i Storbritannia, et sted etteretningstjenesten MI-5 omtaler som en samlingsplass for ekstremister, ifølge VG.no.

Svenske Aftonbladet møtte Sayful Islam, en av de lokale lederne for den forbudte britiske islamistgruppen Al-Muhajiroun. Han sier til avisen at han aldri har møtt selvmordsbomberen, men uttrykker full sympati med det som skjedde i den svenske hovedstaden.

– Jeg er jo muslim, så det er klart at jeg tror på jihad, sier Islam til Aftonbladet.