Slutter å kontrollere homoseksualitet

Konversjonsterapi er et angrep på all menneskelig forskjellighet. Her fra et europeisk arrangement for å belyse sårbarheten hos asylsøkere som flykter fra forfølgelse for egen seksuell legning.
Foto: flickr
Tsjekkiske myndigheter har nå gått med på å stoppe dobbeltsjekkingen av asylsøkere som hevder å være homofile.

Tsjekkiske myndigheter har inntil nylig utført en test for å sjekke om homofile asylsøkere er homofile på ordentlig, eller om de hevder å være homofile for å få asyl i Tsjekkia. Testen er kun blitt brukt i tvilstilfeller. Nå har myndighetene fått kritikk for at “opphisselsestestene” oppleves som ydmykende, og de har droppet kravet om en slik test, skriver nettstedet emigrate-co.uk.

Metoden som ble brukt ble oppfunnet i 1950-årene av en tsjekkisk sexolog, og er brukt flere steder i verden for å kartlegge en persons seksuelle legning og/eller preferanser. Testene utføres ved at en persons seksuelle opphisselse måles mens han eller hun ser på pornografi.

En talsperson for det tsjekkiske innenriksdepartementet sier nå at asylsøkere ikke vil bli utsatt for testen hvis de ikke selv spør om å få ta den for å kunne bedre sine sjanser for å få asyl. Myndighetene tror fortsatt at enkelte asylsøkere vil be om å få utført testen.

–  Det kan være ubehagelig, men vi har ikke hatt noen annen måte å bevise dette på, sier talspersonen, og viser til en sak der tsjekkiske myndigheter etter en slik test ga opphold til en person som de tidligere hadde mistenkt at hadde latt som om ham var homofil.

Kritisert av EU

EUs råd for grunnleggende rettigheter (European Union Agency for Fundamental Rights) har kritisert tsjekkiske myndigheter for å ha utført disse testene, skriver bbc

Rådet skrev i en rapport i november at disse testene kan være upålitelige. I tillegg mente de at testingen kan bryte med artikkel 3 i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, som forbyr tortur og umenneskelig behandling. 

– Folk har misforstått
Bruce Leimsidor er professor i asyl-lov i EU ved Ca'Foscari universitetet i Venezia, og skriver i en artikkel på et nettsted for lesbiske, homofile og bifile asylsøkere at flere myndigheter har misforstått hensikten med å gi opphold på grunnlag av seksuell legning.

– Her er det ikke legningen som må dokumenteres, men faren for forfølgelse i hjemlandet, skriver han. Han mener det er en misforståelse at alle homofile, lesbiske eller bifile i land der homofili straffes, kvalifiserer til å få asyl i Vesten. Han mener det kan være svært ødeleggende når mennesker som ønsker å søke asyl, også tror at de vil få det hvis de kan dokumentere at de er homofile.