Flerreligiøst ekteskap førte til æresdrap

Fatih-distriktet i Istanbul: her ble en kvinne (26) av armensk opprinnelse og hennes ektemann i 20-årene av tyrkisk-arabisk herkomst funnet skutt i hjel.
Foto: Flickr.com
Hun var av armensk opprinnelse. Han var tyrkisk araber. Begge giftet seg uten familiens tillatelse, noe som kostet dem livet.
0Shares

Et nygift flerreligiøst par ble funnet skutt og drept i sin privatbil i Fatih-distriktet i Istanbul lørdag kveld. En av brødrene til den drepte 26-årige kvinnen er nå arrestert og formelt siktet i saken, melder nyhetsbyrået Dogan.

Obduksjonen viste at ekteparet ble hardt skadd under drapet. Kulesår ble funnet på hode og overkropp hos kvinnen og mannen. Alt tyder nå på at drapet var et planlagt æresdrap. Ifølge nyhetsbyrået Dogan hadde særlig kvinnens familie motsatt seg at hun skulle gifte seg med en muslim.

– Begge giftet seg til tross for våre innvendninger, skal broren til den 26 år gamle kvinnen av armensk kristen opprinnelsen ha sagt under politiavhør.

Tyrkisk kultur fortsatt preget av det tradisjonelle og patriarkalske, mener skribent i avisen Today´s Zaman, Nicole Pope (lengst til venstre). Foto: Claudio Castello
Foto : Claudio Castello

Sterk voldskultur

Nicole Pope, skribent i Tyrkias største engelskspråklige avis, Today`s Zaman, skriver i en e-post til utrop.no at det er vanskelig å skille hva som kan og som ikke kan sees på som rene æresdrap.

– Statistikker utarbeidet i år viser at 200 jenter og kvinner har blitt myrdet av sine ektemenn og familer her i Tyrkia. Selv om kun en liten del av disse drapene vil offisielt regnes som æresdrap, så finner vi ennå en sterk volds- og æresbasert kultur, særlig ute på landsbygda og blant innflytterne fra de sør-østlige provinsene. Jenter og kvinner som ikke vil bøye seg for de sterke patriarkalske verdiene er den største risikogruppen.

Hun viser til at de gjeldende æresbaserte normene også gjelder blant etniske minoriteter.

– I Tyrkia er en overveldende majoritet av befolkningen muslimsk, og både etniske- og religiøst blandede ekteskap forekommer svært sjeldent. I den saken du sikter til ser vi at det er den kristne kvinnens bror som er siktet i saken og som angivelig utførte handlingen for å hindre at søsteren giftet seg med en muslim.

Teori og praksis

Hva gjør man fra høyest politisk hold og helt ned på organisasjonsnivå for å bukt med problematikken?

– Nasjonalforsamlingen utarbeidet en omfattende rapport om æresdrap for et par år siden, som resulterte i at statsministeren utstedte et direktiv rettet mot alle nivåer i byråkratiet. All
lovgivning som tolererte æresdrap er blitt fjernet og vi har fått livstidsdommer i enkelte æresdrapssaker. Kvinnegrupper jobber også hardt for å øke bevisstheten om problemet.

Samtidig er det ofte vanskelig å gjøre praksis ut av teorien, selv om fremskritt har blitt oppnådd på flere områder, hevder Pope.

– Lovverket er på plass, men implementeringen er fortsatt ujevn. Ofte er det vanskelig å bevise at familien har planlagt drapene, og enkelte dommere aksepterer fortsatt tanken om at morderen var “provosert” av fornærmedes handling. Unge kvinner risikerer fortsatt livet selv etter at de har søkt om hjelp til politi eller frivillige organisasjoner og i det hele tatt så er det generelle politiske klimaet fortsatt ganske preget av patriarkalismen.