Pakistans regjering i fare for kollaps

Kunngjør en ny og "slankere" regjering i Pakistan: statsminister Yousuf Raza Gilani.
Foto: Flickr: by World Economic Forum
Statsminisister Yousuf Raza Gilani må i krisesamtaler med Muttahida Quami Movement (MQM) etter at sistnvente besluttet å trekke seg ut fra regjeringen.

Gilani tapte flertallet sitt på søndag da MQM annonserte på søndag at de gikk over til opposisjonen, skriver bbc.com

MQM beskylder regjeringen for dårlig styring, spesielt på området om korrupsjon og økonomi.
Nyvalg må mulig bli avholdt om regjeringen ikke finner nye samarbeidspartnere. President Asif Ali Zardari uttrykte på mandag sin fulle tillit til statsminister Gilani.

– Vi vil sammen stå imot alle forsøk på å destabilisere regjeringskoalisjonen, sier han til BBC.com.

Uenighet om bensinpris

Beslutningen betyr at regjeringen til president Asif Ali Zardari kan kollapse nå som den ikke lenger har flertall i nasjonalforsamlingen, skriver vg.no

MQM har lenge vært på kant med Zardaris Pakistans Folkeparti (PPP) på grunn av saker som politisk vold i Karachi, skattereformene som IMF (det internasjonale pengefondet) krever gjennomført, korrupsjon og en svak økonomi. Uenighet om bensinpriser. er den direkte anledningen til at MQM nå trekker seg ut av regjeringen.

Vedtaket kommer bare noen dager etter at MQM, som er den dominerende politiske kraften i Karachi, trakk ut sine to medlemmer av regjeringen på grunn av regjeringens manglende innsats for å bedre sikkerheten i landet.

Insiterer på å bli

– Regjeringen ikke skal kollapse, insisterer statsminister Yusuf Raza Gilani, overfor BBC.com.

Men uten MQM har regjeringen bare støtte fra 160 av nasjonalforsamlingens 342 medlemmer. Om ikke Zardari finner nye partnere i nasjonalforsamlingen, går det mot nyvalg i Pakistan, bare tre år etter at det lyktes å forhandle fram den skjøre koalisjonen mellom MQM og PPP.