Nepal godkjenner “tredje kjønn”

 
Nepalesere kan nå velge å kalle seg transpersoner ved årets folketelling. Leder i Skeiv Ungdoms internasjonale utvalg, Åshild Marie Vige, sier Norge kan lære av det asiatiske landet hvordan man skal behandle denne seksuelle minoritetsgruppen.

I den kommende folketellingen, som skal holdes i april, vil nepaleserne for første gang få tre muligheter når de skal oppgi kjønn, opplyser Nepals statistiske sentralbyrå, skriver VG Nett. Formålet er å gi transpersoner anerkjennelse som et eget kjønn.

– Tidligere har vi kun hatt to kategorier under kjønn, mann og kvinne, men med de nye forskriftene vil det også bli mulig å bli registrert som statsborger under et tredje kjønn, sier byråets direktør Bikash Bista, ifølge NTB.

Kjønn er mangfoldighet


Leder i Skeiv Ungdoms internasjonale utvalg, Åshild Marie Vige, sier til utrop.no hun ble glad når hun hørte nyheten.

– Når myndighetene i et land, i dette tilfellet Nepal, gir offentlig anerkjennelse til en seksuell minoritet som transkjønnede, er dette et signal om reell inkluderingsvilje overfor de som står utenfor det som hittil nå har blitt sett på som det “vanlige” kjønnsbegrepet.

Kan lære av Nepal

Ifølge Vige har norsk LHBT (lesbisk, homofil, bifil og transkjønnet)-bevegelse lenge hatt offentlig anerkjennelse av et tredjekjønn som kampsak.

– Norge kan absolutt lære av Nepal på dette området. Oppfatning av kjønn er en høyst subjektiv opplevelse, og vi må respektere folks ønsker om å definere seg selv.

Hva er grunnen til at Nepal har såpass progressivt syn på og såpass god lovbeskyttelse av kjønnsminoriteter?

– Jeg tror det har å gjøre med at kulturen i Nepal, og landets to store majoritetsreligioner, hinduisme og buddhisme, har et mer avslappet holdning til kjønnsbegrepene enn hva som er tilfelle i Norge og andre vestlige kristne land.

Håper på norsk anerkjennelse


Vige har troen på at Norge en gang i fremtiden vil gjøre som nepalserne og lovgodkjenne et “tredje kjønn”.

– Nå som vi har fått på plass like formelle rettigheter for lesbiske, homofile og bifile, er det på tide å jobbe for rettighetene til transpersoner, en gruppe som hittil dessverre er blitt glemt, fastslår Vige overfor utrop.no.