Går hardt ut mot kriminelle

I et forsøk på å få bukt med den økende kriminaliteten i Malawi har president Bingu wa Mutharika beordret politiet til å drepe når de går til aksjon mot personer som er involvert i kriminalitet, skrives det i bistandsaktuelt.no.

Uttalelsen kom bare en uke etter at politiet byen skjøt ned fire personer som forsøkte å rane en familie med skytevåpen og kniver. 

Får mye støtte

– De som stjeler, må tas hardt. Skyt dem, beordret presidenten.

Presidenten roste landets generalinspektøren for politiet , Peter Mukhito, for å allerede ha startet implementeringen av skyt-for-å-drepe-taktikken som en metode for å hanskes med kriminelle.

Mutharika hevdet at det ikke er noe galt i å drepe personer som holder et skytevåpen og er klar til å drepe andre. Han sa at de kriminelles oppførsel skremmer bort investorer fra landet, og at det er hans plikt å sørge for at landet er trygt å ferdes i.

Forsvarer seg mot kritikk

Flere menneskerettighetsgrupper har imidlertid reagert på presidentens nyeste utspill, og påpeker at uttalelsen er grunnlovsstridig. De mener politiet bør holde seg til loven og gå foran med et godt eksempel. Lederen for Malawi Human Rights Consultative Committee (MHRC), John Kapito, er skeptisk til Mutharikas uttalelser.

– En slik uttalelse fra landets leder kommer svært uventet og setter Malawis menneskerettighets-situasjonen i et meget dårlig lys, sier han til bistandsaktuelt.no.

Har forgreininger i politiet

Likevel er det lite trolig at presidentens oppsiktsvekkende uttalelser vil føre til mindre kriminalitet.  Kriminaliteten i Malawi øker stadig, og det er ikke uvanlig at kriminelle har et hemmelig samarbeid med politiet.

En innbygger fra Malawis hovedstad Lilongwe forteller at mange ranere løslates alt for raskt etter at de er arrestert, og henstilte til regjeringen å trappe opp kampen mot kriminelle.

– Jeg håper bare at presidentens uttalelser blir fulgt opp og at dette ikke er første gang presidenten kommer med advarsler. Jeg ser imidlertid ingen forbedring i situasjonen, sa Gregory Kunje til bistandsaktuelt.no.